România: COD PORTOCALIU și GALBEN de furtuni și inundații

  • 13 Iunie 2016 09:01
România: COD PORTOCALIU și GALBEN de furtuni și inundații

Meteorologii au emis avertizări de timp portocaliu pentru jumătatea de Nord a Bucureștiului, zona de Nord a județului Ilfov și pentru Constanța și Tulcea, fiind în vigoare și coduri galbene de ploi Gorj, Vâlcea și Brăila.

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ploaie, valabilă până la ora 20.30, pentru jumătatea de Nord a municipiului București și local în județul Ilfov, în localitățile : Buftea, Chitila, Otopeni, Pantelimon, Voluntari, Afumați, Balotești, Brănești, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Corbeanca, Dascălu, Dobroești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Grădiștea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari.

În zonele menționate se vor semnala averse ce vor cumula cantități de apă până la 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Tot până la ora 20.30 este în vigoare un cod protocaliu de ploi în județele Constanța și Tulcea, unde meteorologii anunță averse ce vor cumula izolat peste 35 l/mp, grindină de medii și mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie.

De asemenea, ANM a emis avertizări cod galben în Gorj și Vâlcea, valabile până la ora 20.30, în Brăila fiind în vigoare atenționare cod galben, până la ora 21.00

Cod galben de vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de tip cod galben, cu ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice și căderi de grindină, duminică după-amiază, pentru județele Alba, Buzău, Prahova, Argeș, Dâmbovița, Olt,Vâlcea, Mehedinți,Gorj și Sibiu.

În județe Alba, Buzău, Gorj, Prahova, Argeș, Dâmbovița, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Sibiu sunt în vigoare, duminică după-amiază mai multe avertizări de tip cod galben, emise de ANM pentru ploi, grindină și descărcărie electrice.

Reprezentanții ANM anunță că în județul Sibiu, inclusiv în localitățile Mediaș și Sibiu, duminică între 14.35 și 16.00, se vor semnala averse de ploaie ce vor cumula 20-25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului, descărcări electrice.

Duminică, până la ora 15.45, frecvente descărcări electrice, ploi de până la 20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului în județele: Buzău , zona de munte, Argeș, Prahova, zona de munte, și în Dâmbovița, zona de munte, anunță ANM.

În județul Gorj, Mehedinți și Vâlcea, până la ora 15.45, vor fi frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, fenomene asociate: averse ce pot cumula 20 l/mp și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În județul Alba, inclusiv localitățile Alba Iulia, Aiud, Blaj și Sebeș, până la 15.30, este în vigoare o atenționare cod galben de ploi ce vor cumula 20-25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului și descărcări electrice.

O avertizare de instabilitate atmosferică, ce a intrat în vigoare duminică la ora 12.00, este valabilă până marți la ora 21.00, in intervalul menționat fiind anunțate ploi, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri căderi de grindină, în zona de vest și nord-vest a țării.

“Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie, precum și căderi de grindină.Astfel de fenomene se vor semnala pe arii și intervale de timp mai restrânse și în regiunile sudice și sud-estice. În vest și nord-vest instabilitatea atmosferică se va manifesta și înainte de începerea intervalului avertizat”, se notează în avertizarea meteorologică.

De asemenea, este în vigoare, de duminică de la ora 06.00 până luni noapte, o avertizarea hidrologică de tip cod galben pentru râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb – județele Bihor, Arad și Hunedoara, afluenți Mureș inferior, Arieș superior și mijlociu – județele Alba, Hunedoara, Cluj și Arad, Bega – bazin superior, Timiș – bazin superior și afluenți, Bârzava, Caraș, Nera – județele Caraș Severin și Timiș.

De duminică, ora 12.00 până luni noapte a fost emisă o avertizare hidrologică pentru râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic – bazin superior și afluenți, Crișul Repede – bazin superior și afluenți – județele Cluj și Bihor, Olt – bazinele hidrografice ale afluenților Oltului aferenți sectorului: S.H. Micfalău – Ac. Drăgănești (județele: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș și Olt), Ialomița – județele Dâmbovița și Prahova, Buzău – bazin superior și afluenți – județele Brașov, Covasna și Buzău, Râmnicu Sărat, Putna – bazin superior și afluenți – județele Buzău și Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor, în intervalele menționate,"se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă".

Sursa: Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău