Român născut în 1918, către guvernanții de la București: Faceți ceva ca Basarabia să se unească cu România?

  • 19 Aprilie 2018 15:27
Român născut în 1918, către guvernanții de la București: Faceți ceva ca Basarabia să se unească cu România? News

Proiectul O viață cât un Centenar, a fost lansat joi, 19 aprilie, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul MAI, la care au participat ministrul afacerilor interne Carmen Dan și ministrul culturii și identității naționale, George Ivașcu.

Potrivit agerpres.ro, proiectul are ca scop mediatizarea poveștilor de viață ale unor români născuți în anul Marii Uniri. Astfel, în perioada următoare, angajații MAI vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani pentru a-i cunoaște, a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui centenar trăit în România.

La eveniment au fost invitați cinci români născuți în anul 1918, respectiv Elena Bică, Constanța Petre, Steliana Bardaș, Simion Gîrlea și Vasile Ghiață.

„Dumneavoastră sunteți reprezentanții celor care, în ultimul secol, au trăit, au sperat și au modernizat România. Sunteți "românii - simbol" care au crezut în destinul acestei țări", le-a spus ministrul Carmen Dan, subliniind faptul că dincolo de numele personalităților ilustre ale istoriei "țara noastră este creația oamenilor simpli, a românilor patrioți, a celor care, prin faptele lor, și-au demonstrat atașamentul față de România".

Potrivit news.ro, Simion Gârlea a vorbit despre cel de-Al Doilea Război Mondia, în care a luptat, despre Basarabia, după care a plâns, în 1940. „Dacă dumneavoastră ați fi Basarabia, cum v-ați simți?”, a întrebat el retoric. „Așa am simțit eu. Când am auzit la radio că a fost cedată, am plâns, deși eram mai înaintat în vârstă”.

El își dorește cu ardoare ca Basarabia să fie, din nou, parte din România. „Pentru mine nu e cuvânt bun Republica Moldova, e corect Basarabia. Doamna Carmen, sunteți și în Guvern și în Parlament, premierul, doamna Dăncilă, face ceva ca Basarabia să se unească cu România? M-a dezamăgit. Așteptam mai mult. Să știți că în Basarabia e o populație pur românească. Români adevărați”, a fost apelul lui.

Cei cinci „centenari" au primit din partea ministrului afacerilor interne simboluri naționale, printre care și un Tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă așa cum au purtat și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău