Roboți, ceasuri și calculatoare: Grecii antici le-au avut primii pe toate, în urmă cu 2.200 de ani

  • 18 Februarie 2020 20:15
Roboți, ceasuri și calculatoare: Grecii antici le-au avut primii pe toate, în urmă cu 2.200 de ani

Un automaton humanoid, îmbrăcat cu o tunică de servitor, ține o amforă în mâna dreaptă și, acționat de mecanisme ascunse, ridică și toarnă vin într-o cupă pe care cineva i-a pus-o în mâna stângă. Acest 'robot' este o reconstrucție a celebrului servitor automat al lui Philon, conceput în urmă cu 2.200 de ani în Grecia și care funcționa în baza unui mecanism complex de arcuri și greutăți, la care se mai adaugă și presiunea atmosferică, mecanism ce-i permitea să dilueze vinul cu apă în proporțiile perfecte pentru deținătorul său.

Acest automaton este principala atracție a unei expoziții ce cuprinde peste 100 de invenții care vorbesc despre moștenirea tehnică lăsată de Grecia Antică. La această expoziție permanentă, deschisă la Muzeul Kotsanas al Tehnologiei Antice Grecești din centrul Atenei, mai pot fi admirate exponate precum un prim calculator analogic, un ceas deșteptător și primele uși automate, acționate de foc, transmite marți Reuters.

'Dacă ridici capota autoturismului tău modern, vei vedea șuruburi, piulițe, pârghii și alte subansambluri. Toate acestea sunt doar o parte dintre invențiile vechilor eleni, invenții care se află la baza tehnologiei complexe' din prezent, susține directorul acestei expoziții, Panagiotis Kotsanas.

Modul în care funcționau exponatele este explicat prin materiale audio-video și prin diagrame detaliate, iar multe dintre exponate sunt interactive.

Ușile automate ale lui Heron din Alexandria au fost considerate un miracol de la zei. Instalate într-un templu, acestea se deschideau singure dacă focul era aprins în altar, spre uluirea asistenței.

Roboți, ceasuri și calculatoare: Grecii antici le-au avut primii pe toate, în urmă cu 2.200 de ani


Considerat un precursor al calculatoarelor, celebrul mecanism Antikythera, vechi de 2 milenii, este realizat din roți zimțate și cadrane și era folosit pentru a prezice mișcările astrelor și pentru a marca diferite evenimente calendaristice.

Ceasul deșteptător al filosofului Platon folosea un sistem hidraulic de ulcioare ceramice umplute cu apă și marca ora dorită cu un susur cristalin de apă.

Printre obiectele expuse se află și o replică a balistei cu repetiție Polybolos, capabilă să lanseze săgeți în succesiune rapidă, exemple de instrumente folosite pentru a cripta mesajele ce trebuiau transmise în perioade de război sau o seringă folosită pentru extragerea puroiului din rănile infectate, transmite AGERPRES.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău