Roberta Metsola: Sunt impresionată de Republica Moldova: atât de mică, de vulnerabilă, dar atât de puternică

  • 06 Martie 16:23
Roberta Metsola: Sunt impresionată de Republica Moldova: atât de mică, de vulnerabilă, dar atât de puternică

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE îi va susține pe ucraineni "atât cât este nevoie", având în vedere că aceștia luptă pentru libertățile, drepturile și valorile europene.

"Am semnat un memorandum de înțelegere cu Parlamentul ucrainean, ne-am împrietenit foarte bine cu colegii ucraineni, indiferent că sunt membri ai Parlamentului, actori din societatea civilă, angajați în domeniul sanitar - sunt uimitori. Există un set de recomandări, care trebuie să intre în aplicare înainte de a începe cadrul de negocieri cu Ucraina, dar asta pentru că Parlamentul European și restul instituțiilor au insistat și au fost de acord ca Ucraina și Moldova să devină țări candidate, în martie 2022. Alte instituții au răspuns: 'Prea devreme'. După două luni toată lumea era de acord. Meritele aparțin Parlamentului European, iar membrii PE din România au fost extraordinari în această privință. Trebuie să vedem cum putem avea o pace cu răspunderi, cum putem reconstrui Ucraina, ce fonduri se pot folosi, ce active ale agresorului pot fi folosite pentru a ne asigura că nu se mai întâmplă asta. Apoi trebuie făcute reforme interne; sistemul judiciar", a explicat Metsola.

Președinta PE a lăudat, totodată, conducerea Republicii Moldova și a spus că este impresionată de această țară, "atât de mică, de vulnerabilă, dar atât de puternică".

"Ca președinte PE, am fost la Chișinău de Ziua Europei, am participat la o demonstrație. Aveam 60.000 de steaguri ale Uniunii în față. Nu îmi venea să cred. Este uimitor - o țară atât de mică, de vulnerabilă, dar atât de puternică. România a făcut lucruri uimitoare cu Moldova, cum i-ați ajutat. Sunteți cei mai puternici avocați ai Moldovei să devină stat membru UE. Sunt impresionată de Moldova, sunt bucuroasă... Mă simt privilegiată că am putut merge acolo de mai multe ori, iar conducerea țării este fantastică", a evidențiat Roberta Metsola.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău