Roberta Metsola: R. Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene, iar UE își afirmă suportul puternic pentru acest parcurs

  • 06 Februarie 2023 18:00
Roberta Metsola: R. Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene, iar UE își afirmă suportul puternic pentru acest parcurs

Republica Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene, iar UE își afirmă suportul puternic pentru acest parcurs, a declarat azi președinta parlamentului European, Roberta Metsola în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles împreună cu premierul Natalia Gavrilița. Oficialul european a subliniat necesitatea integrării graduale a Rep. Moldova pe piața unică europeană și s-a referit la abolirea tarifelor de roaming ca fiind un pas important și simbolic în relația dintre Chișinău și Bruxelles. Totodată, Roberta Metsola a menționat că prima tranșă din suportul bugetar suplimentar de 145 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, anunțat recent va fi pus pentru a fi votat de Parlamentul European în sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare, scrie Radio Chișinău.

Europa este alături de Rep. Moldova și va rămâne alături a reiterat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola în cadrul conferinței de presă. Ea s-a referit la sprijinul financiar care se ridică la 600 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană l-a oferit Rep. Moldova pentru a face față crizelor și consecințelor războiului din Ucraina. În acest sens ea a salutat poziția fermă a Chișinăului vizavi de agresiunea Federației Ruse în Ucraina apreciind susținerea de care moldovenii au dat dovadă găzduind peste 100 de mii de refugiați ucraineni dar și milioanele de cetățeni care au fugit din calea războiului traversând țara noastră.

„Rep. Moldova are dreptul legitim de a fi parte a familiei europene. Implementarea completă a Acordului de Asociere și Liber schimb este cea mai bună și mai rapidă cale de a progresa pe calea obținerii statutului de membru al UE.

Aș vrea să mulțumesc Rep. Moldova pentru poziția fermă împotriva agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Știu că nu este un lucru ușor în situația politică, economică foarte dificilă, mai ales în sectorul energetic. Dar vreau să reiterez: Europa este alături de voi și va rămâne aproape. Trebuie să fim uniți și puternici în convingerile noastre”, spune  Roberta Metsola.

La rândul său premierul Natalia Gavrilița a mulțumit Uniunii Europene pentru susținerea oferită în drumul spre integrarea europeană a Rep. Moldova inclusiv pentru acordarea, anul trecut a statutului de țară candidată la aderare. Natalia Gavrilița s-a referit la eforturile Republicii Moldova în realizarea celor nou condiții formulate de Comisia Europeană. Premierul și-a exprimat speranța ca aceste negocieri să înceapă cât mai repede, dar autoritățile nu caută scurtături, ci vor promova schimbări concrete în bine pentru cetățeni.

„Suntem gata să continuăm acest drum și să facem față crizelor suprapuse iar pe de altă parte să realizăm și implementăm reformelor necesare pentru transformarea Rep. Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană”, spune Natalia Gavrilița.

Cea dea-a șaptea Reuniune a Consiliului de Asociere UE- Rep. Moldova este prima după obținerea de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, la 23 iunie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău