Premiului „Saharov” al Parlamentului European a fost decernat poporului ucrainean

  • 19 Octombrie 2022 18:32
Premiului „Saharov” al Parlamentului European a fost decernat poporului ucrainean

Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de președintele său, liderii aleși și societatea civilă este câștigătorul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, a anunțat miercuri președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în plenul reunit la Strasbourg.

Decizia a fost luată de Conferința Președinților, format din președinta PE și liderii grupurilor politice.

Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de președintele său, liderii aleși și societatea civilă a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieți pierdute, orașe și sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-și apăra căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Ceremonia de înmânare a distincției se va desfășura în hemiciclul de la Strasbourg pe 14 decembrie, transmite Agerpres.

Ceilalți finaliști au fost Julian Assange, unul dintre activiștii din spatele asociației WikiLeaks și Comisia pentru adevăr din Columbia.

Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor și organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului și disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro.

Anul trecut premiul a fost acordat opozantului rus Aleksei Navalnîi, pentru lupta sa contra corupției și abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău