Robert Joseph: „Eu sunt ferm convins că R. Moldova poate deveni una din cele mai competitive națiuni vinicole, dar trebuie să învețe din experiența Noii Zeelande, Australiei și altor țări”

  • 21 Noiembrie 2019 16:25
Robert Joseph: „Eu sunt ferm convins că R. Moldova poate deveni una din cele mai competitive națiuni vinicole, dar trebuie să învețe din experiența Noii Zeelande, Australiei și altor țări”

R.Moldova poate deveni una din cele mai competitive națiuni vinicole - de această părere este un grup de experți internaționali care timp de o săptămână au degustat peste 200 de vinuri de moldovenești. Concluziile și recomandările specialiștilor urmează să fie luate în considerare în procesul de elaborare a strategiei sectoriale „Vinul Moldovei 2030”, la care lucrează Oficiul Național al Viei și Vinului.

Experții internaționali au rămas impresionați, în special, de vinurile roșii, inclusiv, cele din recolta anul 2019. Ei au apreciat vinurile din soiurile Merlot, Cabernet-Sauvignon și Fetească Neagră. Expertul în marketing și vânzări de vinuri Robert Joseph a atras atenția asupra îmbunătățirii procesului de îmbuteliere a vinurilor și maturarea vinurilor în stejar, care poate să nu placă tuturor consumatorilor.

Eu sunt ferm convins că Moldova poate deveni una din cele mai competitive națiuni vinicole, dar Moldova trebuie să învețe din experiența Noii Zeelande, Australiei și altor țări unde companiile au înțeles că trebuie să lucreze împreună pentru a spori competitivitatea pe piața internațională”, a spus Robert Joseph.

Experții au observat că Republica Moldova vinde prea mult vin în vrac și cred că ar trebui să majoreze cantitatea de vinuri îmbuteliate. Acest lucru ar contribui la creșterea veniturilor pentru vinificatori. Reprezentanta Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a recomandat vinificatorii moldoveni să investească mai mult în calitate dacă vor să cucerească noi piețe de desfacere.

 ”Foarte mult avem de muncit. Uităm piața care a fost pentru aceste vinuri, piața Ucrainei, piața Bielorusiei, Rusiei. Dacă noi vrem să vindem vinuri la un preț care merită și dacă noi vrem să vindem pe alte piețe decât piața CSI, noi trebuie să ne atârnăm foarte serios de ceea ce producem”, a precizat Elizaveta Breahnă.

Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, în primele 9 luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat peste 113 milioane de litri de vin, cu 4,3 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii în sumă de peste 2, 180 miliarde de lei sau cu 104 milioane de lei mai mult decât în primele 9 luni ale anului 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău