Robert Brieger: R. Moldova se numără printre principalii beneficiari ai Instrumentului European pentru Pace, obținând un sprijin de 87 milioane de euro

  • 08 Septembrie 2023 15:07
Robert Brieger: R. Moldova se numără printre principalii beneficiari ai Instrumentului European pentru Pace, obținând un sprijin de 87 milioane de euro

Prioritățile de modernizare a armatei naționale prin intermediul programului Instrumentului European pentru Pace a fost subiectul central al discuției purtate astăzi între Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă, Eduard Ohladciuc, și Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Robert Brieger, care se află într-o vizită în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Robert Brieger a subiliat într-un brifing de presă că Rep. Moldova se numără  printre principalii beneficiari ai Instrumentului European pentru Pace, obținând un sprijin de  87 milioane de euro. Eduard Ohladciuc a declarat, pe de altă parte, că unul din obiectivele pe care și le-a asumat Ministerul Apărării anul  acesta  este extinderea prezenței militarilor moldoveni în operațiile internaționale în menținerea păcii.

Aderarea la UE este un obiectiv asumat de Rep. Moldova, astfel parcursul nostru european implică pași concreți în dezvoltarea mai multor sectoare prioritare, printre care și modernizarea capacităților de apărare a Rep. Moldova, a declarat Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă, Eduard Ohladciuc. El a precizat că anul acesta armata națională a recepționat primul lot de echipamente achiziționat în cadrul programului Instrumentului European pentru Pace, lansat în 2021, iar până la finele anului urmează să recepționăm și alte bunuri necesare instruirii trupelor.

Ne dorim o armată modernă ajustată la standardele internaționale, capabilă să apere integritatea teritorială și independența Rep. Moldova și să contribuie la eforturile internaționale privind menținerea stabilității și păcii internaționale. Anul acesta armata națională a recepționat primul lot de echipamente achiziționat în cadrul programului Instrumentului European pentru Pace, lansat în anul 2021. În baza acestei platforme Consiliul Europei a aprobat un sprijin în sumă totală de 87 milioane de euro. Au fost primele livrări de echipamente în contextul proiectului respectiv, iar până la finele anului curent urmează să recepționăm și alte bunuri necesare instruirii trupelor. Unul din obiectivele pe care ni le-am asumat este extinderea prezenței militarilor moldoveni în operațiile internaționale de menținere a păcii”, a spus Eduard Ohladciuc. 

La rândul său, Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Robert Brieger, s-a referit la sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă Rep. Moldova în domeniul securități și apărării și consolidarea rezilienței, țara noastră fiind printre principalii beneficiari ai Instrumentului European pentru Pace.

Cu o sumă acumulată de aproximativ 87 milioane de dolari, Rep. Moldova se numără printre principalii beneficiari ai Instrumentului European pentru Pace. Ne angajăm să susținem în continuare Rep. Moldova în acest domeniu. Mai mult, ne așteptăm la viitoare posibile contribuții din partea Rep. Moldova în cadrul Politicii externe și de securitate comună a UE și în misiunile și operațiunile noastre.  În context, salutăm deschiderea noii misiuni civile a UE la Chișinău, care face parte din eforturile UE de a crește reziliența Rep. Moldova în sectorul apărării, în domenii precum managementul crizelor,  amenințările hibride și lupta cu manipularea, combaterea informațiilor false și interferențelor străine”, a spus Robert Brieger.

În anul 2021, Uniunea Europeană a lansat platforma de suport „Instrumentul European pentru Pace” și tot atunci Consiliul European a aprobat prima tranșă de ajutor pentru sistemul de apărare al Republicii Moldova. Inițial, pachetul de asistență financiară a constituit 7 milioane de Euro. Ulterior, acest suport a fost majorat până la 87 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău