Roada unor fermieri a fost compromisă aproape în întregime, în urma intemperiei din săptămâna trecută

  • 01 August 2023 10:15
Roada unor fermieri a fost compromisă aproape în întregime, în urma intemperiei din săptămâna trecută

Intemperiile de săptămâna trecută au afectat mai multe terenuri de culturi agricole și livezi, mai ales în zona de nord a țării, transmite MOLDPRES.

Legumele crescute de Vladimir Caterinciuc din satul Alexăndreni, raionul Edineț, erau la mare căutare pe piețele din centrul raional. Grindina, vântul și ploile torențiale recente i-au distrus recolta. Vladimir are două hectare de ardei, un hectare de vinete, un hectar de pepene verde și pepene galben, livadă.

„Tocmai când urma să culeagă roada crescută, natura s-a dezlănțuit și i-a nimicit totul. Fermierul nu-și asigură culturile contra riscurilor de producție, deoarece nu are încredere în asiguratori”, a explicat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) la solicitarea MOLDPRES.

N-a rămas nimic nici din livada lui Nicolae Caraulon din aceeași localitate. Pomii au fost sădiți în anii 2016 și 2022. Cele 9,3 ha au fost nimicite complet. Fermierul a început lichidarea consecințelor calamităților, defrișând pomii căzuți și eliberând terenul. Livada n-a fost asigurată. Proprietarul a beneficiat de subvenții la plantarea pomilor.

În acest an a luat și credite bancare. Vântul a fost atât de puternic, încât toți pomii și suportul au fost distruși, iar vagonul de la marginea livezii a fost dus la vreo 50 de metri. Fermierii disperați încearcă să găsească soluții.

Vicepremierul Vladimir Bolea s-a deplasat la fața locului și i-a îndemnat pe fermieri să procure polițe de asigurare, deoarece statul achită 70% din cost. Totodată, fermierii, ale căror culturi agricole au fost compromise, ar fi bine să le documenteze pentru a putea beneficia de despăgubiri, a menționat oficialul.

Potrivit informațiilor preliminare, ploile torențiale cu vânt puternic din săptămâna trecută au afectat peste 100 de localități din 10 raioane, în special din părțile de nord și centru ale țării. Ca rezultat, au fost deteriorate acoperișurile a peste 60 de case de locuit și a altor 18 obiective sociale și culturale. Totodată, intemperia a distrus peste 700 de hectare de terenuri agricole: semănături, vii și livezi.

Premierul Dorin Recean a anunțat că Executivul acordă un ajutor material pentru 74 de localități din șase raioane din nordul țării. Sprijinul va ajunge la cetățeni sub formă de materiale de construcție din rezervele statului, în valoare totală de peste 16 milioane de lei (800 de mii de euro).

Foto: MAIA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău