R.Moldova va participa pentru prima dată cu un contingent de militari la o operațiune ONU

  • 03 Noiembrie 2021 16:41
R.Moldova va participa pentru prima dată cu un contingent de militari la o operațiune ONU

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Proiectul hotărârii Parlamentului cu privire la participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Aceasta este prima operațiune ONU la care Republica Moldova participă cu un contingent de militari.

Potrivit documentului, începând cu luna august 2022, Armata Națională va detașa în Liban un contingent format din 20 de militari, care vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare, precum și de patrulare în aria de responsabilitate.
 
Militarii vor participa la această misiune în componența contingentului italian, ca rezultat al bunei cooperări avute în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo și a negocierilor purtate cu misiunile internaționale, dar și cu alți parteneri.
 
Guvernul Republicii Moldova va întreprinde toate acțiunile organizatorice și va asigura condițiile necesare pentru militarii detașați. În acest sens, Executivul va negocia și va încheia, în caz de necesitate, memorandumuri de înțelegere, va stabili perioada și ordinea de rotație, modalitatea de prelungire a mandatului și de revenire în țară pentru fiecare contingent, reieșind din cerințele stabilite în teatrul de operații. De asemenea, numărul militarilor participanți va fi ajustat în funcție de necesitatea operațională și în limitele resurselor disponibile.
 
Inițiativa de detașare a militarilor Armatei Naționale în cadrul Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) vine să susțină obiectivul de asigurare a păcii prin participarea în cadrul misiunilor internaționale, prevăzut în Programul de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune”, dar și în contextul realizării prevederilor Legii nr.219/2015 privind participarea Republicii Moldova la misiuni și operații internaționale.
 
De menționat că, până în prezent, Armata Națională a participat în misiuni ONU de menținere a păcii doar cu observatori militari și ofițeri de stat major.
 
Potrivit Rezoluțiilor Consiliului de Securitate nr.425 (1978) și 426 (1978) din 19 martie 1978, UNIFIL a fost înființată pentru retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului, restabilirea păcii și securității internaționale, acordarea asistenței Guvernului Libanului în asigurarea revenirii autorității sale în zonă.
 
Ulterior, în baza altor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, mandatul Forței Interimare a Națiunilor Unite din Republica Libaneză (UNIFIL) a fost extins pentru un an. La cererea Guvernului Libanului, mandatul UNIFIL este reînnoit anual de către Consiliul de Securitate.
La misiunea UNIFIL participă circa 10 500 de militari din 45 de state ale lumii.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,54
Ploaie ușoară
Umiditate:71 %
Vint:3,13 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău