R.Moldova va continua, cu suportul Uniunii Europene, să modernizeze infrastructura posturilor vamale

  • 27 Februarie 2018 21:42
R.Moldova va continua, cu suportul Uniunii Europene, să modernizeze infrastructura posturilor vamale

Republica Moldova şi Uniunea Europeană continuă dialogul pe marginea proiectelor de modernizare a infrastructurii posturilor vamale. O nouă rundă de discuţii pe acest subiect a avut loc în cadrul întrevederii directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„O atenţie sporită a fost acordată proiectului de reconstrucţie a punctului comun de trecere a frontierei "Palanca", care urmează a fi dat în exploatare la sfârşitul acestui an. În special, discuţiile au vizat reabilitarea căilor de acces şi modalităţile de organizare a lucrărilor de construcţie, astfel încât să fie excluse eventualele limitări de circulaţie”, transmite INFOTAG, cu referire la un comunicat de presă al Seviciului Vamal.

Potrivit lui Vitalie Vrabie, proiectul de reabilitare a postului vamal "Palanca" ar putea fi utilizat şi ca punct de reper pentru reabilitarea posturilor prevăzute în alte două proiecte ale Uniunii Europene. 

"Este vorba de proiectul de modernizare a infrastructurii punctelor comune de trecere "Giurgiuleşti-Reni" şi "Cuciurgan-Pervomaisk", demarat la începutul lunii februarie şi pentru care au fost alocate 4,7 mil. de euro. Cel de-al doilea proiect, cu un buget total de 10 mil. de euro, se referă la reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere "Leuşeni-Albiţa", "Sculeni-Sculeni" şi "Giurgiuleşti-Galaţi". Acesta urmează a fi realizat în cadrul Programului Operaţional România-Republica Moldova 2014-2020, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernele celor două state beneficiare" a precizat el.

Importanţa implementării cu succes a proiectului de modernizare şi extindere a postului vamal "Palanca" a fost evocată şi de către Peter Michalko. 

"Acesta este un proiect cu impact social sporit, efectele sale benefice vor putea fi resimţite de către toţi participanţii la traficul transfrontalier prin îmbunătăţirea vizibilă a condiţiilor de trecere a frontierei şi scurtarea timpului petrecut de oameni în punctul vamal. Uniunea Europeană susţine proiectele care vin în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova şi acesta este un exemplu în acest sens", spune șeful Missiunii UE de la Chișinău.

Extinderea şi modernizarea punctului de trecere "Palanca" este finanţată de Uniunea Europeană, cofinanţat de Guvernul Republicii Moldova şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova. Bugetul proiectului se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 milioane de euro - de Guvernul de la Chișinău, precizează INFOTAG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
11 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:43 %
Vint:3,1 m/s
Sun
12 °C
Mon
12 °C
Tue
4 °C
Wed
4 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău