R.Moldova va avea un sistem informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”

  • 23 Octombrie 2019 14:30
R.Moldova va avea un sistem informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 23 octombrie, Concepția Sistemului informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”. Potrivit hotărârii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va asigura implementarea, funcționarea și dezvoltarea acestuia și va prezenta, în termen de 6 luni de la data publicării, spre aprobare guvernului, Regulamentul privind modul de ținere a Cadastrului de stat al apelor, relatează MOLDPRES.

Cadastrul de stat al apelor reprezintă sistemul informațional de stat în care sunt colectate, prelucrate și păstrate datele privind resursele de apă, gestionarea resurselor de apă, construcțiile hidrotehnice, zonele protejate, bilanțul apelor, terenul fondului apelor.

Concepția Sistemului informațional automatizat ,,Cadastrul de stat al apelor" reprezintă o viziune asupra creării si funcționării spațiului informațional al domeniilor ce țin de protecția, gestionarea și evidența resurselor de apă de suprafață și subterane, a construcțiilor hidrotehnice și a zonelor protejate. În concepție sunt expuse principiile fundamentale de colectare și monitorizare a datelor, de prezentare a acestora, cerințele de bază față de conținutul funcțional al informației și descrierea criteriilor interoperabilității datelor în cadrul sistemului și în afara acestuia.

Fără crearea unui atare spațiu informațional este imposibil de a asigura monitorizarea și protecția resurselor de apă, or folosirea rațională a acestor resurse naturale este una dintre condițiile de bază ale dezvoltării durabile a țării.

Autorii proiectului menționează că în prezent, deseori, evidențele informaționale sunt organizate în așa mod că pot cuprinde activitatea unui departament doar fragmentar; deci, o parte din evidențe sunt realizate pe suport de hârtie (registre), sau sub formă de tabele electronice, iar cealaltă parte este automatizată, astfel că sistemele existente funcționează în mod autonom, fără integrare reciprocă, dublând uneori evidența acelorași obiecte informaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău