R.Moldova va avea un Registru Național al pacienților cu cancer. Medicii vor putea doar introduce și vedea date (Sănătate.info)

  • 22 Aprilie 2019 17:27
R.Moldova va avea un Registru Național al pacienților cu cancer. Medicii vor putea doar introduce și vedea date (Sănătate.info)

Institutul Oncologic va gestiona un Registru național de cancer, unde să fie introduse toate cazurile de îmbolnăvire, dar și starea de sănătate a pacienților și tratamentele administrate. În sfârșit, bani pentru acest soft s-au găsit, însă autoritățile nu spun câți. Cert este să softul va fi unul rudimentar, iar pentru ca să devină un instrument cu adevărat util va mai fi nevoie de alte resurse financiare.

Autoritățile din Sănătate de la Chișinău sunt gata să demareze procedurile pentru primul Registru Național de Cancer. Deocamdată au fost publicate regulamentele de organizare și funcționare a registrului, însă nu este clar de când ar putea deveni funcțional de facto. Ministerul Sănătății evită să spună câți bani are la dispoziție pentru acest soft. Cert este că nu sunt bani publici și nici nu sunt suficienți pentru a crea altceva decât o bază de date unde să fie încărcate și vizualizate date.

Conform datelor Ministerului Sănătății, banii pentru demararea softului vin dintr-un proiect european „Innovative Partnership for Action Against Cancer (iPAAC)”, la care Institutul Oncologic este parte, alături de instituții medicale și universități din state precum România, Ungaria, Polonia, Slovenia, Germania, Belgia, Croația, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda etc. Totuși, autorii documentației pentru primul Registru de cancer din Moldova nu menționează suma disponibilă pentru acest proiect.

Ce informații va conține Registrul Național de cancer

La modul practic, în acest soft vor fi introduse date despre pacienții cu cancer. Mult prea multe: numele, prenumele, numărul unic de identificare, domiciliul, data primei consultări, data primirii diagnosticului, tipul de tumoră, localizarea, data inițierii tratamentului, recidiva, tipul de tratament administrat, evoluția și cauzele decesului, în cazul unei evoluții nefaste.

Toate aceste date vor fi introduse de medicii de familie, medicii din ambulatoriu, oncologi din spitale și anatomopatologii din serviciul de medicină legală.

Pentru ca să primească datele de logare fiecare medic va trebui să depună o cerere de atribuire a datelor de acces la Institutul Oncologic și ulterior să le ridice personal, fie să le primească la spitalul unde lucrează prin „poșta recomandată”, deoarece datele de acces se „generează manual”, ne explică Ministerul Sănătății.

În cazul unor atacuri informaționale, atât Institutul Oncologic, cât și Ministerul Sănătății ar urma să anunțe Centrul Național privind Datele cu Caracter Personal abia peste 3 zile de la incident.

Medicii vor introduce date și ... cam atât

La prima etapă, softul nu va fi bun decât la introducerea datelor despre pacienți și vizualizarea lor. Pentru că pentru mai mult nu sunt bani. Ulterior, acest soft va trebuie integrat cu cele existente de la nivelul asistenței medicale primare și CNAM. Acest lucru însă va fi posibil mai târziu, când se vor găsi resurse publice. Tot din resurse publice urmează să fie asigurată mentenanța ulterioară.

De ce este nevoie de un Registru cu date despre bolnavii de cancer

Registrele sunt importante pentru că ajută în primul rând la generarea rapoartelor statistice precise despre cazurile de boală înregistrate la una din nivelurile de asistență medicală indicate. Acum, autoritățile recunosc că nu dețin date veridice și complete despre câte cazuri de boală avem, care este finalitatea și câte cazuri pur și simplu sunt pierdute din vedere. Date suplimentare despre Registrul Național de Cancer pot fi găsite pe platforma Particip.Gov.Md 

Sursa: sanatateinfo.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău