R.Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine
-
21 Iunie 2018 17:20
Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Ambasadei Republicii Moldova în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.
Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.
Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare – sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.
Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).
În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.
Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.