R.Moldova și Ucraina vor să înceapă controlul comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, la 31 mai

  • 28 Aprilie 2017 10:31
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile de la Chișinău și Kiev intenționează să înceapă controlul comun la punctul de trecere a frontiere Cuciurgan-Pervomaisk la 31 mai. Acest subiect a fost unul din cele mai disputate dintre Chișinău și Tiraspol în ultimul timp. Autoritățile constituționale afirmă că noile proceduri de control vor fi doar în beneficiul cetățenilor și al agenților economici. 

Republica Moldova și Ucraina au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie control comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri mixte la câteva dintre ele. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”, amplasat în regiunea transnistreană controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune vehement acestei inițiative, pe motiv că ea ar duce la instituirea unei blocade economice a regiunii. Regimul transnistrean afirmă chiar că instituirea unui control comun la Cuciurgan-Pervomaisk ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina, și cele din stânga Nistrului. Și Moscova a criticat această inițiativă moldo-ucraineană.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Lilian Darii  a precizat că angajații Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră vor fi neînarmați. Potrivit Chișinăului, scopul controlului în comun este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport și persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenților economici și ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operațiunilor de export-import în regiune. Lilian Darii: 

În primele șase luni de la începerea controlului comun, la 31 mai, persoanele care vor trece frontiera prin acest punct vor fi verificate de polițiștii de frontieră doar la cererea acestora, procedurile depline de verificare vor fi efectuate doar după finalizarea primei etape. Șeful adjunct al Departamentului Poliție de Frontieră, Valentin Fiodorov.

În prezent, controale comune moldo-ucrainene sunt efectuate în punctele de trecere a frontierei „Briceni-Rosoșeni”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenț” și „Giurgiulești-Reni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău