R.Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat împrumutul în valoare de 70 milioane euro

  • 04 August 2020 18:16
R.Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat împrumutul în valoare de 70 milioane euro

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat un acord de împrumut de 70 de milioane euro pentru a atenua impactul COVID19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Împrumutul este structurat în 2 componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Viceprim-ministrul, Ministru al Finanțelor, dl Serghei Pușcuța a mulțumit Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru suportul constant oferit țării noastre, precizând că acordul respectiv reprezintă un răspuns eficient și prompt la necesitățile Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, precum și consecințele acestei pandemii: „Atenuarea efectelor COVID-19 asupra sănătății populației Republicii Moldova și asupra economiei naționale rămâne în continuare o prioritate a Guvernului”.

La rândul său, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, dl Rolf Wenzel a declarat că, deoarece COVID-19 continuă să aibă un impact foarte mare pentru economiei și societății, este vital ca țările membre ale CEB să-și sporească capacitățile de răspuns: „Suntem încântați să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de a consolida sistemul de sănătate, precum și de a oferi ajutorul necesar pentru întreprinderile mici afectate de criză".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
2
Wed
1
Thu
-0
Fri
0

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău