R.Moldova riscă să nu aibă un acord încheiat cu Fondul Monetar Internațional până la sfârșitul anului

  • 28 Septembrie 2020 14:29
R.Moldova riscă să nu aibă un acord încheiat cu Fondul Monetar Internațional până la sfârșitul anului

Republica Moldova riscă să nu aibă un acord încheiat cu Fondul Monetar Internațional până la sfârșitul anului, chiar dacă semnarea documentului era inițial prevăzută pentru luna septembrie, atenționează ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță. Acest lucru ar lipsi țara noastră de resurse financiare importante și de previzibilitate până la sfârșit de an, în situația în care pandemia de COVID-19 și condițiile climaterice nefavorabile au afectat grav economia R. Moldova.

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, expert în cadrul Transparency Internațional Moldova, susține că autoritățile de la Chișinău au ratat în luna septembrie cele două termene stabilite de FMI privind îndeplinirea condițiilor impuse pentru a putea beneficia de banii FMI, chiar dacă la finalul consultărilor din luna iulie, șeful echipei de experți ai Fondului, Ruben Atoyan declara că noul program cu R. Moldova urma să fie discutat în luna septembrie.

Mai departe lucrurile trec în luna octombrie, deloc potrivită pentru decizii la Washington pentru că în luna respectivă nu au ședințe, de regulă, în legătură cu un acord sau altul pe țară, Fondul fiind antrenat în alte activități programate cu mult timp înainte. Din aceste considerente ne apropiem de alegeri 1 și 15 noiembrie care dă peste cap, probabil, să zic așa, și alte oportunități de a avea un acord semnat cu Fondul Monetar pentru următorii trei ani. Di aceste considerente cresc riscurile de neacoperire financiară a angajamentelor bugetare pe care le are guvernarea prin legea bugetului 2020. – Deja, rămâne pentru anul viitor? – Aici este bună întrebarea dacă mai sunt valabile acele înțelegeri la care echipa de negociatori a ajuns în luna iulie. De regulă, sunt anumiți parametri economici care se schimbă pentru că avem COVID-19, pentru că avem alte aspecte. Respectiv, dacă ratăm octombrie este greu de crezut că fondul va accepta acele înțelegeri care au fost în luna iulie. Cel mai probabil va trebui o nouă misiune de evaluare, de negociere,  a comentat expertul Transparency Internațional Moldova, Veaceslav Negruță.

Semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional depinde de viteza cu care autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condiționalitățile impuse de FMI, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Totul depinde de Guvernul Republicii Moldova. Fondul Monetar Internațional era gata la ședința lor din luna septembrie să discute subiectul Republicii Moldova, însă Republica Moldova nu a pregătit toate legile necesare de votat. Pentru ședința din luna octombrie disponibilitatea Fondului rămâne deschisă și cel mai probabil va fi luată o decizie favorabilă. În cazul în care noi nu vom avea un acord cu FMI atunci toți ceilalți parteneri se raportează la FMI. Banca Mondială, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții, BERD-ul politicile lor le coordonează cu FMI. Dacă FMI spune că în Republica Moldova sunt probleme la gestionarea banului public și la politicile fiscale, atunci toți ceilalți spun că nu are sens să ajuți o țară care este dezorganizată în treburile publice.

Amintim că noul program cu Fondul Monetar Internațional oferă posibilitatea R. Moldova să obțină acces la o asistență financiară în valoare de aproape 560 de milioane de dolari. Autoritățile anunțau anterior că semnarea Acordului depinde de implementarea unor condiții prealabile, inclusiv, asigurarea independenței Băncii Naționale, supravegherii sectorului financiar și transparenței fiscale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău