R.Moldova mai obține un răgaz. Impactul compromisului gazier ruso-ucrainean (mold-street.com)

  • 22 Decembrie 2019 14:55
R.Moldova mai obține un răgaz. Impactul compromisului gazier ruso-ucrainean (mold-street.com)

Rusia și Ucraina au dezvăluit sâmbătă termenii noului acord privind tranzitul gazelor naturale, acord care prevede că gigantul rus Gazprom va furniza metan Europei pentru o perioadă de cel puțin cinci ani via Ucraina, scrie mold-street.com.

Se va evita astfel experiența de acum zece ani, când livrările de gaz rusesc au fost întrerupte timp de mai multe săptămâni, lăsându-i în frig pe milioane de consumatorii din Europa, inclusiv R.Moldova.

Potrivit noului acord, Gazprom, care furnizează mai mult de o treime din gazele naturale consumate de Europa, va asigura tranzitul unei cantități de 225 de miliarde metri cubi de metan via Ucraina pe o perioadă de cinci ani. Din cantitatea totală de 225 miliarde metri cubi, 65 miliarde de metri cubi va fi livrată în anul 2020 și câte 40 de miliarde metri cubi în fiecare an din perioada 2021-2024.

De asemenea, directorul Gazprom, Alexey Miller a anunțat că gigantul gazier a acceptat să plătească grupului ucrainean Naftogaz suma de 2,9 miliarde dolari, la care a fost condamnat de curtea de arbitraj de la Stockholm în luna februarie 2018.

În replică, Ucraina va semna o înțelegere legală și va renunța la toate solicitările înaintea datei de 29 decembrie, astfel încât cele două părți să poată soluționa toate aspectele înaintea expirării actualului acord.

Sursa:mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău