R.Moldova intră în scenariul numărul patru: Urmează a fi înregistrate cele mai multe cazuri cu COVID-19

  • 07 Aprilie 2020 15:01
R.Moldova intră în scenariul numărul patru: Urmează a fi înregistrate cele mai multe cazuri cu COVID-19

Republica Moldova va intra în următoarele săptămâni în perioada de vârf a răspândirii noului coronavirus, a declarat astăzi președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate. El susține că în prezent nu există premise pentru creșterea prețurilor și nici pentru deficit de alimente. Totodată, șeful statului a menționat că această situație va avea consecințe economice dure asupra economiei și a anunțat că până după sărbătorile pascale piețele și localurilor vor rămâne închise.

Perioada de vârf a pandemiei, când urmează a fi înregistrate cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19, este așteptată în următoarele săptămâni, iar deja astăzi, cel mai probabil, numărul bolnavilor va trece de o mie de persoane, a declarat președintele Igor Dodon. El a menționat că sistemul medical este pregătit, fiind suficienți medici, medicamente și consumabile pentru a face față situației.

Un alt subiect discutat la ședința CSS a ținut de securitatea alimentară. Igor Dodon a dat asigurări că nu există riscul insuficientei de alimente, cu excepția câtorva feluri de crupe care nu mai sunt exportate de țările producătoare. De asemenea, potrivit acestuia, nu sunt premise nici pentru creșterea prețurilor.

În același timp, Igor Dodon a declarat că pandemia de coronavirus va avea repercusiuni asupra economiei R. Moldova, așteptându-se o contractare a Produsului Intern Brut cu 3%, conform scenariului optimist. În aceste condiții, prioritare vor fi cheltuielile pentru salarii și plățile sociale, sistemul medical, iar celelalte cheltuieli urmează a fi reduse la minimum.

Igor Dodon a declarat că nu există riscul unei devalorizări bruște a leului. Totodată, potrivit deciziilor aprobate, până după sărbătorile pascale piețele și localurile din domeniul HoReCa nu vor funcționa.

Un alt subiect discutat a fost situația criminogenă care, în condițiile actuale, potrivit lui Igor Dodon, s-ar putea înrăutăți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău