R.Moldova ar putea deschide o reprezentanță economică pe lângă ambasada de la Istanbul

  • 06 Mai 2017 22:49
R.Moldova ar putea deschide o reprezentanță economică pe lângă ambasada de la Istanbul

Republica Moldova și Turcia extind prevederile Acordului de Comerț Liber dintre două state, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016, prin lărgirea domeniilor de cooperare comercial-economică, majorarea cotelor de export, inițierea unor noi proiecte investiționale, potrivit unei înțelegeri între ministrul economiei Octavian Calmîc, și omologul său turc, Nihat Zeybekci.

Ministrul Economiei al Turciei a menționat că autoritățile de la Ankara au luat decizia de a majora cotele exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața turcă la diferite categorii, inclusiv la vin de la 2 mii hl până la 20 mii hl, produse agricole.

Cei doi miniștri au abordat și unele probleme existente în relațiile bilaterale, în special tranzitul autovehiculelor, care transportă mărfuri în țări terțe, trecerea procedurilor vamale. În context, Octavian Calmîc a solicitat părții turce mărirea numărului permiselor de tranzit pentru agenții economici din Moldova prin teritoriul Turciei spre alte state sau eliminarea acestora pe principii bilaterale. În scopul implementării proiectelor investiționale, ministrul turc al economiei a solicitat suportul autorităților de la Chișinău în deschiderea în Republica Moldova a filialei unei bănci din Turcia, care va ușura antreprenorii turci în implementarea proiectelor investiționale din țara noastră.

Miniștrii Octavian Calmîc și Nihat Zeybekci au discutat și problema deschiderii reprezentanței economice pe lângă Ambasada Republicii Moldova din Turcia cu reședința la Istanbul. Ministrul moldovean al Economiei a menționat că la moment sunt în proces procedurile interne, iar deschiderea reprezentanței, care va fi constituită din 3 persoane, una detașată din partea UTA Găgăuzia, este planificată pentru toamna anului 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău