R.Moldova a sesizat organizațiile internaționale privind acțiunile Rusiei în cazul piloților moldoveni

  • 18 Februarie 2019 13:08
R.Moldova a sesizat organizațiile internaționale privind acțiunile Rusiei în cazul piloților moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a sesizat mai multe organizații internaționale privind acțiunile inadmisibile ale Federației Ruse în cazul celor doi piloți moldoveni eliberați recent din prizonierat din Afganistan și transportați la Moscova.

Potrivit unui comunicat al instituției, în sesizare se atenționează la tergiversările autorităților ruse de a oferi accesul delegației Republicii Moldova la cetățenii moldoveni aflați la Moscova, precum și despre încălcarea prin acțiunile acesteia a normelor internaționale în vigoare, a convențiilor de la Viena privind dreptul diplomatic și consular, precum și a convenției consulare moldo-ruse.

MAEIE precizează că a fost solicitat sprijinul Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetului Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiului Central al Amnesty International și altor instituții, „în vederea aducerii situației piloților moldoveni ținuți la Moscova în albia legalității și conformității cu dreptul internațional”.

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat, într-o conferință de presă, despre eliberarea celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan în 2015, subliniind că această acțiune a fost posibilă grație Federației Ruse. Referitor la aceste afirmații, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat,  într-un mesaj video postat pe pagina sa de facebook, că autoritățile de la Chișinău au lucrat mai mult timp la acest caz și că cineva a intervenit în ultimul moment, astfel încât cetățenii moldoveni au ajuns la Moscova, unde „sunt ținuți ostatici electorali”. În același timp, premierul Pavel Filip a vorbit despre o implicare a Rusiei în blocarea negocierilor organizate de instituțiile de drept ptivind eliberarea piloților, iar procuratura susține că va investiga circumstanțele eliberării acestora. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău