RiverFest va avea loc la Chișinău pe 8 octombrie

  • 07 Octombrie 2016 02:31
RiverFest va avea loc la Chișinău pe 8 octombrie

A treia ediție a Festivalului râurilor – RiverFest „Iubește-ți râul!” se va desfășura la Chișinău la 8 octombrie. Evenimentul vine să promoveze mesajul de protecție a resurselor de apă care există în Republica Moldova.

Într-o conferință de presă organizată la IPN, președintele Centrului Național al Mediului, Ina Coșeru, a menționat că în cadrul festivalului se va vorbi și despre pericolul de poluare a apelor și de reducere a resurselor de apă.

Ina Coșeru a menționat că, pe lângă programul artistic, care include mai multe genuri de muzică, interpreți locali și internaționali, RiverFest are și un program educațional și informațional. „Planificăm mai multe ateliere în cadrul evenimentului și acestea vor ține de calitatea și cantitatea apei pe care o avem în Republica Moldova”, a spus președinta Centrului. Potrivit ei, în cadrul festivalului se va vorbi atât despre apele din râuri, cât și despre cele freatice, despre deșeurile care se găsesc în aceste ape și despre ce comportament trebuie să adopte cetățenii pentru a le proteja.

Iulian Gamurari, președintele Gărzii de Reciclare, care este unul dintre partenerii festivalului, a menționat că va organiza în cadrul festivalului o oră educațională la care se va discuta despre reciclarea obiectelor, produselor pentru ca acestea să fie inofensive pentru ape. „Ne vom strădui să demonstrăm cât de iresponsabilă este populația. Vă zic din proprie experiență că nimeni nu stochează uleiul alimentar folosit ca ulterior să-l ducă la un reciclator. Acesta se varsă în chiuvetă și ulterior ajunge tot în apa pe care ori o consumăm, ori udăm fructele și legumele”, a spus Iulian Gamurari.

Corneliu Mîrza, reprezentantul unei companii care construiesc și importă stații de epurare, a afirmat că la unul dintre ateliere se va vorbi despre tehnologiile care sunt folosite în tratarea apelor uzate. „Se va deschide o platformă foarte largă pentru discuții pentru a obține cât mai multe cunoștințe și posibilitatea de implicare în soluționarea problemelor”, a spus Corneliu Mîrza.

Expertul de proiecte al Centrului Național al Mediului, Iuliana Cantaragiu, a spus că acest eveniment este foarte strâns legat de folclor. Programul artistic cuprinde obiceiurile și tradițiile naționale privind natura în general și râurile în special. În cadrul festivalului vor fi organizate patru excursii la stația de epurare a apelor uzate din Chișinău.

Alla Donțu, președintele clasei de producție „Youbesc”, a spus că RiverFest este un eveniment unic tocmai pentru că la el va participa un brand muzical internațional, care se află în clasamentele europene. Este vorba de trupa „Kadebostany” care va fi pentru prima oară într-un open air la Chișinău. Potrivit ei, artiștii acestei trupe sunt susținători ai unui mediu sănătos și protecției mediului înconjurător.

RiverFest „Iubește-ți râul!” se va desfășura la Grădina Botanică din Chișinău, începând cu ora 12.00. Copiii vor avea o zonă unde vor putea confecționa jucării din lut polimeric. Costul biletului va fi de 100 de lei, iar copiii mai mici de 10 ani vor intra gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău