Ritmul de accesare a creditelor pentru horticultură e mai lent decât s-a estimat

  • 13 Noiembrie 2017 12:34
Ritmul de accesare a creditelor pentru horticultură e mai lent decât s-a estimat

Creditul de 120 de milioane de euro acordat de către Banca Europeană de Investiții (BEI) în cadrul programului „Livada Moldovei”, pentru restructurarea sectorului horticol din Republica Moldova, a fost valorificat în proporție de mai puțin de 10%.

Anual se planifica să fie alocați în jur de 20 de milioane de euro. Mulți agenții economici au spus însă că nu pot accesa finanțările deoarece nu dispun de gajul cerut de către băncile comerciale contractate în cadrul programului, transmite IPN.

Iurie Brumărel, directorul executiv al programului „Livada Moldovei”, a spus luni, 13 noiembrie, la o conferință de presă că, la un an de la lansarea inițiativei, au fost valorificați în jur de șapte milioane de euro. Beneficiari sunt 15 agenți economici care practică horticultura. Alte zece dosare sunt la etapa finală de examinare și până la sfârșitul anului ar urma să fie alocați încă trei milioane de lei. Potrivit lui Iurie Brumărel, dacă băncile nu ar cere gaj de la horticultori, ar fi fost admise de zece ori mai multe dosare.

De la lansarea programului, în vara anului trecut, și până nu demult au fost desfășurate campanii de informare a agenților economici cu privire la sursele financiare disponibile. Iurie Brumărel spune că există o inițiativă cu privire la crearea unui fond de garanție în agricultură, care se propune să fie un mecanism de susținere a agricultorilor care nu au ce lăsa gaj la bănci.

Vasile Luca, viceministru al agriculturii, a spus că eforturile autorităților în anul viitor se vor axa pe atragerea în implementarea proiectului a mai multor instituții financiare. „Suntem în negocieri cu BEI pentru a mări lista acestor bănci ca din anul viitor viteza de debursare a resurselor financiare din acest proiect să crească”, a spus Vasile Luca.

Agenții economici pot accesa credite la o rată a dobânzii de 5-6%, pentru o perioadă de până la zece ani și cu o perioadă de grație de patru ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro și poate fi extins până la 5 milioane de euro. Creditul poate fi utilizat pentru tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină și pentru diversificarea pieței de desfacere pentru fructele moldovenești. Programul are un buget de 120 de milioane de euro și trebuie valorificat până în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău