RISE | Uzina Topaz din Chișinău, între sancțiuni și faliment

  • 14 Decembrie 2023 15:41
RISE | Uzina Topaz din Chișinău, între sancțiuni și faliment

Pe 7 decembrie 2023, uzina Topaz din Chișinău și directorul acesteia, Inna Linnik, au fost incluși de către Ucraina în lista sancțiunilor impuse unor companii internaționale și cetățeni străini. Sancțiunile prevăd, printre altele, blocarea activelor, încetarea completă a operațiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina și interzicerea activității pe teritoriul țării vecine. Decizia autorităților ucrainene nu poate, însă, avea un impact major asupra întreprinderii Topaz, în condițiile în care aceasta practic nu mai activează și, în acest an, a ajuns aparent în prag de insolvență, scrie RISE.

Anul trecut, în cadrul unei anchete RISE Moldova, am descris pe larg despre activitatea întreprinderii și conexiunile ei cu Rusia, în special cu industria militară. Astfel, uzina Topaz din Chișinău, alături de uzina Pribor din Bender, sunt controlate de Corporația Unită Producătoare de Motoare (ODK, Объединенная двигателестроительная корпорация), ce face parte din corporația rusă de stat Rostec. 

Specializată în fabricarea de motoare cu turboreacție și turbopropulsoare, ODK se află în prezent în lista companiilor contra cărora au fost impuse sancțiuni de SUA, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. La fel ca și proprietarul ODK – corporația Rostec, aflată în lista sancțiunilor publicată de UE.

La finele anului trecut, administrația ODK a inițiat procedura de vânzare a uzinei din Chișinău și a scos la licitație, pe o platformă din Rusia, pachetul de 97,72% de acțiuni ale Topaz. Prețul de start era de aproximativ 1,08 miliarde de ruble rusești (circa 15 milioane dolari), dar licitația a eșuat.

În august 2023 a fost anunțată o nouă licitație, ofertele urmând a fi depuse în perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2023. Potrivit portalului specializat rt-capital.ru, licitația a avut loc pe 9 octombrie 2023 și la ea au participat patru ofertanți. Câștigătoare a fost desemnată compania OOO „BIZBF” (Business Broker Finance – Бизнес Брокер Финанс) din Moscova, care a oferit un preț de circa 1,69 miliarde de ruble rusești (circa 16,8 milioane dolari).

„BIZBF” este specializată în consultanță și intermedieri, are oficial un singur angajat, un capital social de 15.000 ruble rusești (circa 165 de dolari) și o cifră de afaceri de 1,16 milioane ruble (circa 13.000 de dolari) în 2022. Fondator și administrator al firmei este Denis Ippolitov.

Imediat după licitație, în mass-media din Chișinău au apărut speculații precum că un influent om de afaceri din Republica Moldova ar sta în spatele tranzacției. 

Continuarea pe RISE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău