Rise Moldova | Schimbul: Poroșenko-Plahotniuc

  • 29 Martie 2021 10:35
Rise Moldova | Schimbul: Poroșenko-Plahotniuc

Un judecător ucrainean, suspectat de acte de corupție, a fugit în 2016 de justiția de la Kiev și s-a ascuns la Chișinău, unde se află până în prezent, încercând să obțină azil politic. Documentele secrete obținute de RISE Moldova, împreună cu colegii de la Slidstvo.info, arată că, de fapt, magistratul nu a fugit din Ucraina, ci a fost evacuat în urma unei operațiuni organizate de structuri de forță de elită de pe ambele părți ale frontierei. RISE Moldova prezintă, în premieră, filmul evacuării judecătorului ucrainean și cum firele acestei operațiuni s-au întins până la eșaloanele de sus ale puterii. Atât din Ucraina, cât și din Republica Moldova.

E 11 iulie 2019. Maia Sandu, devenită prim-ministră în urma unei alianțe cu socialiștii, debarcându-i de la guvernare pe democrații conduși de Vladimir Plahotniuc, se întâlnește la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pe lângă diverse subiecte de ordin național sau regional discutate de cei doi oficiali – cum ar fi cooperarea economică sau aspecte privind sistemele energetice, unul pare rupt din context.

Volodimir ZELENSKI: Am [mai] abordat chestiunea privind extrădarea controversatului fost judecător Mikola Ceaus. Partenerii noștri [din Republica Moldova] ne-au promis asistență în acest sens. 

CINE ESTE MIKOLA CEAUS?

Judecătorul care a ajuns subiect de discuție în cadrul unei întâlniri oficiale dintre doi demnitari este, în principiu, o vedetă în Ucraina. Asta după ce, la 9 august 2016, detectivii Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) l-au prins, în flagrant, cu o mită de 150 de mii de dolari ascunși în două borcane.

Atunci Ceaus a evitat arestul, pentru că se bucura de imunitatea de judecător – drept care avea să-i fie anulat de către Rada Supremă de la Kiev abia peste o lună. Până atunci, magistratul reușise să rateze două citații de la procurorii anticorupție și a fost anunțat în căutare națională, iar, mai târziu, și internațională. Între timp, judecătorul a părăsit Ucraina și s-a stabilit în capitala Republicii Moldova.

Totuși, cum a reușit el să traverseze frontiera a două țări fără să fie identificat? 
.

EVACUAREA

MARȚI, 16 august 2016, 7 zile de la flagrant.
Autoritățile de la Kiev îl anunță pe Mikola Ceaus în urmărire națională, după ce magistratul nu a răspuns la citațiile expediate de oamenii legii. Conform informațiilor colectate de anchetatorii ucraineni, la acel moment, Ceaus stătea ascuns într-un complex rezidențial situat nu departe de centrul orașului Kiev.

Ceaus a fost calificat, în repetate rânduri, de către diferiți actori ai puterii de la Kiev, drept un judecător „aservit” echipei președintelui ucrainean de atunci Petro Poroșenko și, în cazul unui arest, „ar putea face depoziții despre presiunea pe care echipa lui Poroșenko o exercita asupra justiției”, după cum declară un fost polițist din Ucraina, în timpul unei discuții cu reporterul RISE.

 

Citi'i continuarea pe Rise Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău