RISE Moldova | Premierul Filip a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei

  • 01 Mai 2019 09:21
RISE Moldova | Premierul Filip a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei

Premierul Pavel Filip a contribuit direct la excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol din lista întreprinderilor față de care Ucraina a impus în mai 2018 sancțiuni, la pachet cu alte peste 700 de entități conectate la Moscova. 

O investigație RISE Moldova, citată de Mold-street.com, relevă că la începutul lunii martie 2019, premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială omologului său ucrainean Volodimir Groisman, dar și președintelui Petro Poroșenko, în care solicita excluderea Uzinei "din lista entităților supuse sancțiunilor", susținând că aceasta s-ar afla într-o situație critică.

El a solicitat și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susținând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigației antidumping față de Uzină, ca fiind nefondată și  suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.

La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autoritățile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităților supuse sancțiunilor. În schimb au inclus o firmă din Chișinău (Novastal Prim SRL), care a intermediat anul trecut importul de fier vechi din Ucraina la Uzina Metalurgică, ocolind astfel regimul de sancțiuni impus de Kiev. Solicitat să comenteze această situație, Pavel Filip a declarat că va vorbi altădată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău