RISE Moldova | Majoritatea banilor investiți în Aquapark-ul din Sociteni provine din trafic cu droguri

  • 17 August 2017 17:47
RISE Moldova | Majoritatea banilor investiți în Aquapark-ul din Sociteni provine din trafic cu droguri

Cea mai mare parte din cei peste 700 de mii de euro investiți în Aquapark-ul din apropierea satului Sociteni provine din trafic cu droguri, relevă o investigație a jurnaliștilor de la RISE Moldova. Procurorilor confirmă acest lucru și spun că afacerea în sine a fost concepută ca o modalitate de a spăla banii obținuți din activități criminale.

Aflat la doar zece kilometri de Chișinău, parcul acvatic a fost deschis în vara anului 2013. Aici pot fi găsite piscine și restaurante, dar și tobogane atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Echipamentul a fost cumpărat din Turcia și a costat aproape 700 de mii de euro, ceea ce ar fi însemnat, la vremea respectivă, aproximativ 10 milioane de lei, relatează RISE Moldova

Firma care a realizat grandiosul proiect, O&H ENTERPRISES SRL, a fost creată la sfârșitul anului 2011 și, inițial, avea doi fondatori – un cetățean al Marii Britanii, pe nume Ali Tahir, și un moldovean – Mihail Onu.

Principalul investitor în aquapark este Ali Tahir,  care făcea parte dintr-un grup criminal organizat care producea și vindea droguri, potrivit procurorilor britanici.

În prima jumătate a anului 2013, Ali Tahir a fost reținut în Marea Britanie, împreună cu șase complici, având asupra sa 30 kg de heroina, 4 kg de cocaina și 1 kg de marijuana. Sesizați de organele de drept din Marea Britanie, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au deschis în Moldova un dosar penal pentru spălare de bani.

Cel de-al doilea fondator al afacerii este un moldovean, Mihail Onu, originar din Cimișlia. Acesta a muncit timp de mai mulți ani în Marea Britanie, unde s-a împrietenit cu fratele celui care urma să-i devină partener de afaceri.

Ali Tahir ar fi investit în afacerea cu parcul acvatic de la Sociteni opt milioane de lei, în timp ce investiția cetățeanului moldovean este de două milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău