Rise Moldova: Banii din lista neagră. Băncile americane au declanșat alarma când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea transnistreană

  • 21 Septembrie 2020 13:02
Rise Moldova: Banii din lista neagră. Băncile americane au declanșat alarma când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea transnistreană

Băncile americane au declanșat alarma pentru bani suspecți când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea separatistă – „Transnistria”, se arată într-o investigație realizată de Rise Moldova.

Potrivit sursei citate, datele confidențiale din #FinCENFiles arată că, băncile de peste ocean au raportat Trezoreriei SUA aproape fiecare dolar suspect care intra sau ieșea de pe ușa de la Tiraspol. Printre plățile dubioase înregistrate au fost și cele făcute de Federația Kaiac-Canoe a Rusiei spre o bancă din regiunea transnistriană.

De sub lupa americanilor de la combaterea spălării banilor nu au scăpat nici banii Sheriff-ului, un holding deținut de doi oligarhi de peste Nistru.

În 2011, Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN) a inclus băncile din regiunea transnistreană, atunci fiind opt la număr, într-o „listă neagră” și le-a cerut instituțiilor financiare americane să verifice atent dar și să raporteze toate activitățile suspecte (SAR), asociate cu „Transnistria” – regiunea separatistă nerecunoscută în Republica Moldova, dar și pe plan internațional.

În ultimii ani, în Stânga Nistrului, mai multe bănci și-au schimbat proprietarii sau au fuzionat. Astfel, acolo mai activează trei din cele opt bănci („Eximbank”, „Sberbank” și „Agroprombank”), plus așa-zisa bancă centrală a transnistriei.

Nici una dintre ele nu este autorizată de Banca Națională a Moldovei să facă operațiuni internaționale. Astfel, acestea nici nu au obligația să păstreze un registru al tranzacțiilor, informații de identificare al clienților sau să raporteze tranzacțiile suspecte către autoritățile de la Chișinău.

Chiar și așa, ele sunt active pe piața valutară internațională, în special, prin intermediul instituțiilor financiare din Rusia, care, în această ecuație figurează drept „banca beneficiară”, iar cele de la Tiraspol – drept „beneficiar” sau „client” al băncii din Rusia. Detalii, AICI

În 2019, autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au declarat că regiunea transnistreană a avut un PIB de 909 milioane de dolari, adică de 12-13 ori mai mic decât PIB-ul Republicii Moldova pentru aceeași perioadă.

Într-un răspuns primit de RISE Moldova de la Banca Națională a Moldovei (BNM) este menționat că, așa-numitele bănci de la Tiraspol fac operațiuni valutare ilegale.

Banca Națională a Moldovei: BNM este singura instituție împuternicită prin lege și recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova. Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu dispun de licența Băncii Naționale a Moldovei. Respectiv, Banca Națională nu reglementează și nu supraveghează activitatea acestor așa-numite bănci.

Prin urmare, deschiderea de către aceste așa-numitele bănci a conturilor la alte bănci, inclusiv cele din străinătate, precum și efectuarea operațiunilor valutare prin conturile respective este, o activitate care nu corespunde prevederilor legale. Având în vedere cele menționate, BNM nu deține informații despre modalitatea și posibilitățile efective de realizare de către aceste entități a plăților și tranzacțiilor valutare. Detalii, AICI

Citiți continuarea pe Rise Moldova

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău