Riscurile de apariție a corupției în sistemul agro-alimentar, prezentate în cadrul unei conferințe finanțate de UE
-
17 Februarie 2023 13:49
Legi care nu funcționează, eschivarea de la plata impozitelor de către producători, angajări neoficiale, accesul dificil la subvenții pentru producătorii mici, dar și planificarea defectuoasă a achizițiilor publice sunt doar câteva dintre riscurile ce generează corupția în sistemul agro-alimentar din Republica Moldova. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe vizavi de prevenirea și diminuarea corupției în domeniul agricol, transmite Radio Chișinău.
Sectorul agro-alimentar este marcat de mari goluri de reglementare, protecție și control. Totodată, acesta se confruntă cu lipsa de mecanisme clare și bine puse la punct ce se referă la evidența producției. Conform sociologului, Vasile Cantarji, acest lucru permite producătorilor mari, în mod special, să se eschiveze de la plata impozitelor. În acest sector se înregistrează cote înalte de angajări neoficiale, dar și de existența lobby-ului în cazul exportului și importului.
„Producătorii și comercianții invocă existența schemelor de lobby, chiar și la nivel legislativ, trafic de influență care favorizează agenții economici mari și nu oferă nicio oportunitate pentru agenții economici mici și mijlocii”, a declarat Vasile Cantarji.
La fel, deseori este invocată coruperea managerilor de magazine pentru a fi favorizat un anumit producător sau comerciant.
Producătorii mici și mijlocii au un acces dificil la granturi și subvenții din partea statului, potrivit unui studiu efectuat în acest domeniu:
„Este o foarte mare problemă care ține de dificultățile pentru producătorii mici în pregătirea dosarelor. Cerințele față de aceste dosare sunt atât de complexe că este peste putința producătorilor mici să le facă față, dar și perceperea de taxe informale cu privire la deciziile ce se referă la subvenții” , a spus Vasile Cantarji.
Un alt aspect problematic al acestui sector ține și de planificarea defectuoasă a achizițiilor publice, a mai precizat sociologul.
Totodată, expertul în politici economice, Viorel Chivriga, a subliniat faptul că instituțiile statului responsabile de acest domeniu nu dispun de cadre bine pregătite, dar și bine salarizate.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).