Risc de extincție în masă în oceane în lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră (studiu)

  • 30 Aprilie 2022 19:14
Risc de extincție în masă în oceane în lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră (studiu)

În lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane riscă să fie decimate până în anul 2300, într-o manieră comparabilă cu o extincție în masă care a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, a avertizat un studiu publicat joi în prestigiosul jurnal Science, informează AFP.

Limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius comparativ cu era preindustrială ar conduce, însă, la evitarea acestui scenariu catastrofal, au subliniat cercetătorii.

În cadrul studiului, oamenii de știință au utilizat modele care au analizat asocierea dintre încălzirea globală, scăderea cantităților de oxigen din apă ca urmare a acesteia și cantitățile de oxigen necesare supraviețuirii speciilor.

Deosebit de complicat de studiat, astfel de proiecții ale riscurilor de dispariție din oceane au fost până acum foarte puțin formulate.

Rezultatele sunt alarmante: dacă nivelul de emisii de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta continuă să se accelereze, atunci oceanele ar putea suferi o extincție în masă până în anul 2300, comparabilă cu cea din permian, ultima perioadă a erei paleozoice.

În timpul acestui eveniment catastrofal, biodiversitatea marină s-a redus la minimum, sub efectul combinat al creșterii temperaturilor și al unui declin al nivelului de oxigen din oceane, o traiectorie în curs și în prezent.

Potrivit acestui scenariu, oceanele tropicale ar pierde cele mai multe specii. Însă, numeroase specii din aceste zone ar migra în alte regiuni pentru a supraviețui.

Pe de altă parte, speciile polare ar suferi o dispariție în masă, neavând unde să se refugieze.

O rază de speranță, un scenariu ce presupune limitarea încălzirii la 2 grade Celsius ar permite "reducerea severității extincțiilor cu 70%, evitându-se o extincție în masă", conform constatărilor studiului.

Acordul de la Paris, textul internațional de referință, stabilește obiectivul de limitare a încălzirii globale "cu mult sub 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale" și, dacă este posibil, la +1,5 grade Celsius.

Acest obiectiv este "în afara" angajamentelor internaționale actuale, potrivit Grupului Interguvernamental de Experți în evoluția Climei (GIEC) al ONU.

"Deoarece extincțiile marine nu au progresat la fel de departe ca cele de pe uscat, societatea noastră are timp să schimbe cursul evenimentelor în favoarea vieții din oceane", au scris oamenii de știință într-un articol ce însoțește studiul.

"Locul exact în care se situează viitorul nostru, între cel mai bun și cel mai rău scenariu, va fi determinat de alegerile pe care societatea le face", au adăugat ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău