Rezultatele perchezițiilor de la AIPA | Șase persoane reținute, șase cercetate în liberate, iar alte 24 urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit. Ce sume de bani au depistat procurorii
-
24 Ianuarie 2023 16:09
Șase persoane reținute, șase cercetate în liberate, iar alte 24 urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit, în urma perchezițiilor efectuate astăzi de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Printre cei vizați se numără funcționari din cadrul AIPA, primari, precum și persoane terțe. Potrivit autorităților, printre acuzațiile ce li se aduc se numără spălare de bani, abuz de putere, corupere pasivă și trafic de influență, transmite Radio Chișinău.
Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au efectuat circa 70 de percheziții în localitățile Glodeni, Bălți, Comrat, Sângerei, Chișinău, Râșcani, Fălești și Drochia, a anunțat, în cadrul unui briefing, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. În urma descinderilor, șase persoane au fost reținute, șase sunt cercetate în liberate, iar alte 24 urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit, fiind acuzate de abuz în serviciu, corupție, trafic de influență și spălare de bani.
„Au fost efectuate 68 de percheziții, în care au fost vizați angajați ai AIPA din sectoarele teritoriale Bălți și Comrat, administratori ai Societăților cu Răspundere Limitată, administratori de Societăți pe Acțiuni, primari și terțe persoane”, a spus Dragalin.
Potrivit șefului Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, descinderile de astăzi, 24 ianuarie, țin de mai multe episoade petrecute în ultimele luni privind gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează. Astfel, a fost depistată o schemă prin care 10 la sută din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace și forme ascunse către funcționari din cadrul AIPA, inclusiv prin intermediul persoanelor interpuse, iar sumele ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare.
„Un alt episod important, cu un prejudiciu deja stabilit, în jur de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiu teritorial al AIPA… Într-un alt oficiu teritorial am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100 mii lei, care reprezintă 10 la sută dintr-un contract de subvenționare. Acesta s-a petrecut la sudul țării”, a menționat Rusu.
Preliminar, în urma perchezițiilor au fost ridicați peste 350 mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari. Totodată, au fost confiscate 13 telefoane mobile, un notebook, precum și două arme, care erau deținute fără permisul necesar. Într-un comunicat de presă, conducerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a anunțat că se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor.