Rezultatele operațiunii ANTITABAC 2019, discutate de reprezentantul Serviciului Vamal din R.Moldova și al ANAF-ului din România

  • 17 Noiembrie 2019 11:05
Rezultatele operațiunii ANTITABAC 2019, discutate de reprezentantul Serviciului Vamal din R.Moldova și al ANAF-ului din România

Directorul interimar al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Iurie Ceban și Adrian Videanu, Directorul adjunct al Direcției supraveghere și control din cadrul Direcției Generale a Vămilor a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) s-au întâlnit la punctul de trecere a frontierei “Cahul-Oancea” pentru a discuta rezultatele celei mai recente operațiuni comune “ANTITABAC 2019”.

Potrivit unui comunicat al Seerviciului Vamal, operațiunea s-a derulat în perioada 07-31 octombrie curent, desfășurarea comună a acesteia fiind agreată ca urmare a Conferinței canine internaționale 2019, organizată de Serviciul Vamal în luna septembrie.

Aria de acoperire a operațiunii a integrat întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova, fiind vizate atât posturile vamale de frontieră, cât și cele interne și a implicat capacitățile operaționale și analitice ale mai multor subdiviziuni specializate ale Serviciului Vamal, printre care Direcția investigarea fraudelor vamale, Direcția analiza riscurilor, Centrul Chinologic, Echipele Mobile etc.

Totodată, operațiunea a presupus coordonarea tactică și strategică a acțiunilor comune întreprinse de cele două autorități vamale din Republica Moldova și România prin schimbul punctual al datelor, mobilizarea grupurilor comune de analiză de risc la punctele de trecere a frontierei moldo-române, utilizarea în comun a scanerelor, demararea acțiunilor comune cu implicarea funcționarilor vamali chinologi din cele două state ș.a.

Astfel, pe parcursul desfășurării operațiunii, subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova au efectuat 21 de rețineri de țigarete, fiind ridicate peste 1,6 milioane de bucăți. Tot în cadrul acțiunilor comune, funcționarii vamali au semnalat și cazuri de depistare a drogurilor, dar și a mărfurilor de larg consum, fără acte și nedeclarate.

Cele mai multe cazuri de depistare a țigaretelor nedeclarate au fost semnalate la posturile vamale ”Aeroportul Internațional Chișinău”, ”Giurgiulești”, ”Leușeni”, ”Hîrbovăț” și ”Cahul”.

Eforturile comune de prevenire și combatere a traficului ilicit cu produse din tutun s-au materializat în date statistice încurajatoare, fiind înregistrată și o diminuare a ponderii pe piața României a țigaretelor provenite ilegal din Republica Moldova, scăzând la 14,6%, cu 2,6 p.p. mai puțin față de luna martie și cu 4,5 p.p. mai puțin comparativ cu luna ianuarie 2019, conform datelor prezentate în studiul Novel Research.

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a vorbit despre efectele negative ale acestui fenomen asupra bugetelor statelor afectate, comerțului legal, dar și sănătății consumatorilor, care sunt supuși riscului de a procura produse neverificate sau contrafăcute, reiterând că autoritatea vamală va continua să dezvolte și să diversifice instrumentele antifraudă, în colaborare cu alte instituții de aplicare a legii.

Operațiunea comună de control vamal la frontieră „ANTITABAC 2019” a fost bazată pe acordurile de asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal dintre Republica Moldova și România, dar și pe Strategia Serviciului Vamal în domeniul luptei cu contrabanda și vânzarea ilegală a produselor din tutun pentru perioada anilor 2015-2020. Partenerii naționali în cadrul acestei operațiuni au fost Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Procuratura Generală și Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:2,1 m/s
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
21
Fri
21

Curs oficial BNM 05 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău