Rezultatele întrevederii Galbur-Lavrov. DECLARAȚIILE

  • 04 Aprilie 2016 15:54
Rezultatele întrevederii Galbur-Lavrov. DECLARAȚIILE

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, și ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, după întrevederea la Moscova, au recunoscut că dialogul a fost productiv, mai ales după o anumită pauză, și că se dorește impulsionarea relațiilor bilaterale. Totodată, cei doi oficiali au salutat întâlnirea care a avut loc, manifestându-și…

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, și ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, după întrevederea la Moscova, au recunoscut că dialogul a fost productiv, mai ales după o anumită pauză, și că se dorește impulsionarea relațiilor bilaterale. Totodată, cei doi oficiali au salutat întâlnirea care a avut loc, manifestându-și speranța că dialogul va continua. În context, Andrei Galbur l-a invitat pe Serghei Lavrov să viziteze Republica Moldova, transmite IPN.

După întrevedere, cei doi miniștri au semnat un plan de consultări privind activitățile în 2016 și 2017 ale celor două ministere. Ministrul Andrei Galbur a declarat, la conferința de presă de după întrevedere, că în câteva săptămâni s-a reușit relansarea relațiilor la nivel de ministere de externe și ale economiei.

„Vizita mea are scopul de a da un nou impuls acestor relații. Federația Rusă este un partener tradițional și ne-am manifestat interesul de a relansa aceste relații, vrem să valorificăm pe deplin posibilitățile de export pe piața rusească. Sperăm că dialogul la nivel de specialiști va permite să se lichideze acele temeri care au impus partea rusească să impună anumite bariere pentru producția moldovenească”, a spus ministrul moldovean.

Andrei Galbur a remarcat că și-a manifestat interesul de a dezvolta mecanisme pentru protecția migranților, deoarece un număr mare de moldoveni muncesc în Rusia. De asemenea, cei doi oficiali și-au concentrat atenția și pe problematica transnistreană subliniind importanța relansării negocierilor în formatul 5+2.

Serghei Lavrov a comunicat că în cadrul întâlnirii s-a constat că situația actuală în relațiile bilaterale nu poate să mulțumească nici Moscova, nici Chișinăul. „Am fost asigurați că noul Guvern al Republicii Moldova este cointeresat în relații bune cu Rusia și noi salutăm acest lucru. Am discutat și despre relațiile economice și comerciale, despre semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova și UE, iar intrarea în vigoare a acestuia, și nu numai, a avut o influență negativă asupra schimbului comercial care s-a redus practic cu o treime”, a spus ministrul rus.

Potrivit acestuia, s-a abordat faptul că documentul privind recunoașterea comună a documentelor de învățământ, semnat în 2005, să fie pus în aplicare, deoarece nu este pus în aplicare pe deplin acum. „Am abordat necesitatea de a menține relații pentru a îmbunătăți situația migranților și a asigura o claritate pentru cetățenii moldoveni care muncesc în Rusia”, a menționat Serghei Lavrov.

Cât ține de reglementarea transnistreană, ministrul rus a spus că Moscova susține tactica pașilor mici, care permite realizarea unor acțiuni importante și susține ca regiunea transnistreană să aibă un statut juridic special în componența Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău