Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din Franța

  • 25 Aprilie 2022 11:25
Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din Franța

Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franței, cu 58,55 % din voturile exprimate duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor finale oficiale, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi, scrie Le Monde, citat de hotnews.ro.

La Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%, precizează sursa citată

Rata de participaare la alegerile de duminică a fost 71,99%.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc și în primul tur al alegerilor, cu 27,85%, în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, sa avut 23,15% din voturi.

În Franța, președintele republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani reînnoit o singură dată.

Consiliul Constituțional are la dispoziție zece zile pentru a valida rezultatele scrutinului, dar, în practică, nu durează niciodată mai mult de patru zile.

13 mai este data încheierii actualului mandat al lui Emmanuel Macron. Consiliul Constituțional va stabili data învestirii, care va fi oficial cea a începerii noului mandat al lui Emmanuel Macron la președinția Franței.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău