Rezultatele alegerilor, contestate în 7 circumscripții uninominale din cele 51

  • 28 Februarie 2019 13:20
Rezultatele alegerilor, contestate în 7 circumscripții uninominale din cele 51

Comisia Electorală Centrală va prezenta luni, 4 martie, raportul de totalizare a alegerilor parlamentare și a referendumului consultativ din 24 februarie, după care acesta va fi transmis Curții Constituționale. Între timp, câțiva concurenți electorali au contestat sau au anunțat că vor contesta rezultatul alegerilor în 7 din cele 51 de circumscripții uninominale.

Consiliile electorale de circumscripție au transmis procesele verbale de totalizare a alegerilor, iar Comisia Electorală Centrală va prezenta luni raportul final, care ulterior va fi transmis Curții Constituționale, a comunicat pentru Radio Chișinău vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru.

Între timp, mai mulți concurenți electorali au anunțat că au contestat sau vor contesta rezultatele alegerilor în unele circumscripții uninominale. Partidul Socialiștilor contestă rezultatele în 6 circumscripții. Este vorba de cele două pentru cetățenii din stânga Nistrului, unde PSRM contestă îngrădirea dreptului de a participa la alegeri pentru câteva grupuri de cetățeni. De asemenea, formațiunea contestă rezultatele alegerilor în patru circumscripții în care candidații săi au fost învinși la o diferență mică de voturi.

Reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a comunicat că o parte din contestații au fost depuse la organele electorale și în instanța de judecată. De asemenea vor fi depuse contestații la Curtea Constituțională. Anterior, el declara că în aceste circumscripții ar trebui organizate alegeri din nou.

Și reprezentantul Blocului electoral ACUM la CEC, Sergiu Litvinenco, a declarat că va contesta la Curtea Constituțională rezultatele alegerilor din cele două circumscripții pentru cetățenii din stânga Nistrului. El denunță transportarea în grup a alegătorilor și coruperea acestora.

Partidul Democrat a contestat rezultatele alegerilor din circumscripția uninominală Nr. 4 Râșcani, acolo unde candidatul său a fost învins la o diferență mică de voturi de reprezentantul PSRM.

Potrivit Codului electoral, după ce CEC transmite raportul totalizator, Curtea Constituțională are la dispoziție 5 zile pentru a confirma sau infirma rezultatele alegerilor. Codul precizează că decizia poate fi luată doar după soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor.

Legea mai prevede că în cazul în care Curtea Constituțională stabilește că în procesul electoral au fost comise încălcări care au influențat rezultatele votării, alegerile în circumscripțiile respective sunt declarate nule. În acest caz, în decurs de două săptămâni, în circumscripțiile respective ar trebui organizate alegeri repetate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău