Rezistența la antibiotice devine tot mai periculoasă. În Europa sunt zeci de mii de cazuri de infecții care nu răspund la tratamente

  • 06 Noiembrie 2018 11:45
Rezistența la antibiotice devine tot mai periculoasă. În Europa sunt zeci de mii de cazuri de infecții care nu răspund la tratamente

Infecțiile provocate de superbacteriile rezistente la antibiotice ucid circa 33.000 de persoane anual în Europa, au precizat luni experți în domeniul sănătății, iar povara acestor afecțiuni este comparabilă cu cea provocată de totalitatea cazurilor de gripă, tuberculoză și HIV combinate, potrivit Reuters.

Conform unei analize realizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), impactul infecțiilor rezistente la tratament s-a amplificat din 2007, cu creșteri îngrijorătoare în cazul bacteriilor rezistente la cele mai puternice antibiotice, inclusiv la o clasă de medicamente denumită carbapeneme.

"Situația este îngrijorătoare deoarece aceste antibiotice sunt cele mai noi versiuni de tratament disponibile", a precizat ECDC într-o comunicat. "Când acestea nu mai sunt eficace, infecțiile sunt extrem de dificil de tratat, chiar imposibil, în multe cazuri".

Specialiștii estimează că circa 70% dinte bacteriile care produc infecții manifestă deja rezistență la cel puțin un antibiotic folosit în mod obișnuit în tratamentul acestora.

Din acest motiv, evoluția "superbacteriilor" rezistente la unul sau mai multe medicamente, reprezintă una dintre cele mai mai amenințări în domeniul sănătății la ora actuală.

Studiul ECDC, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, se axează pe cinci tipuri de infecții provocate de bacteriile rezistente la tratamentul cu antibiotice din Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European (UE/SEE).

Cercetarea a ajuns la concluzia că circa 75% din povara bolilor provocate de superbacterii are legătură cu infecțiile contractate în spitale și centre de sănătate, cunoscute sub denumirea de infecții nosocomiale.

"Strategiile de prevenție și control în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice necesită acțiuni coordonate la nivelul UE/SEE și la nivel global", se mai precizează în cercetare. Se mai spune, de asemenea, că din cauza variațiilor în ceea ce privește numărul cazurilor și tipului de bacterii rezistente la antibiotice care produc infecții în diferite țări, măsurile de prevenție și control trebuie să fie adaptate situațiilor naționale.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruț Bălu, editor online: Anda Badea)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău