Revolte în Kazahstan: Președintele Tokaev vorbește despre combatanți afgani, din Asia Centrală și Orientul Mijlociu

  • 10 Ianuarie 19:17
Revolte în Kazahstan: Președintele Tokaev vorbește despre combatanți afgani, din Asia Centrală și Orientul Mijlociu

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat luni că la revoltele de săptămâna trecută au participat de asemenea combatanți străini veniți din alte țări ale Asiei Centrale, Afganistan și Orientul Mijlociu, transmis AFP, potrivit Agerpres.

''Nu am nicio îndoială că este vorba despre un atac terorist, un act organizat și bine pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea unor combatanți străini din țări ale Asiei Centrale, inclusiv Afganistan. Combatanți din Orientul Mijlociu de asemenea au participat'', a transmis într-un comunicat serviciul de presă al lui Tokaev, după o discuție telefonică a acestuia din urmă cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Circa 1.300 de companii au suferit pagube, au fost atacate de asemenea circa o sută de bănci și centre comerciale, iar 500 de mașini de poliție au fost incendiate, în total pierderi de 2-3 miliarde de dolari pentru statul kazah, a mai menționat Tokaev, prezentând un bilanț al violențelor soldate cu ''numeroase victime printre forțele de ordine și civili''. Autoritățile locale nu au precizat încă numărul victimelor, afirmând doar că zeci de persoane au fost ucise, printre care 16 membri ai forțelor de ordine.

Kazahstanul s-a confruntat din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestații de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate și care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate și ciocniri violente între forțele de securitate și participanții la aceste manifestări, despre care autoritățile kazahe au afirmat că unii au fost antrenați pentru luptă, bine coordonați și au folosit inclusiv arme de foc.

Președintele Tokaev a descris luni aceste evenimente drept o tentativă de lovitură de stat. Într-un mesaj televizat transmis vineri, el a reproșat fostului său guvern - pe care l-a demis după izbucnirea revoltelor - că nu a fost capabil să prevină aceste ''atacuri teroriste''. ''Este extrem de important să înțelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste și antrenarea celulelor militante sub acoperire'', a subliniat Tokaev.

''Acțiunile lor au relevat existența unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituțiilor sociale și administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilități de luptă puternice și o brutalitate sălbatică'', a continuat președintele kazah, care, după ce a declarat starea de urgență, a preluat și funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, deținută de fostul președinte Nursultan Nazarbaev.

Tokaev a declarat luni la un summit online excepțional al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - care a venit în sprijinul său cu trupe, în principal rusești - că în prezent ordinea în țară a fost restabilită. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,81
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău