Revolte în Kazahstan | Forțele de ordine au deschis focul în piața centrală din Almaty

  • 06 Ianuarie 2022 18:46
Revolte în Kazahstan | Forțele de ordine au deschis focul în piața centrală din Almaty

Forțele de ordine kazahe au avertizat manifestanții adunați în Piața Republicii din Almaty să se disperseze, după care au deschis focul; conform relatărilor martorilor, există răniți și dinspre piață se aud împușcături și explozii puternice, transmite agenția rusă TASS, potrivit

'Toată lumea să părăsească piața, vom deschide focul!'', le-a comunicat armata prin megafoane demonstranților. Potrivit corespondentului agenției TASS, după acest anunț s-a deschis focul.

''Fugim! Dinspre piață se aud explozii foarte puternice'', a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenția EFE.

''Cu siguranță sunt răniți. Nu putem spune câți morți sunt, este imposibil să te apropii acolo'', spune un alt martor, adăugând că ''focurile de armă durează de 15 minute''. ''Trag asupra celor care au venit în piață cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor'', continuă același martor.

În acest timp, administrația din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, a anunțat că ''un grup de teroriști a fost anihilat în apropierea sediului poliției districtului Almalî din Almaty'', în cadrul operațiunilor poliției de recuperare a controlului asupra orașului.

Autoritățile kazahe au mai anunțat că în acest oraș și în alte regiuni ale țării continuă să acționeze ''bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine și mari centre comerciale''.

Manifestațiile au început pe 2 ianuarie în orașele Zhanaozen și Aktau după creșterea prețului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan, apoi s-au extins marți și miercuri în alte orașe și au degenerat în violențe cu acte de vandalism, ocuparea unor clădiri oficiale, ale mass-media și aeroportului din Almaty, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorități. Internetul este tăiat în întreaga țară, iar amploarea violențelor este imposibil de verificat.

La solicitarea președintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis parașutiști în Kazahstan, în cadrul unei forțe comune de menținere a păcii a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

MAE de la Moscova a transmis joi că Rusia se află în contact cu Kazahstanul și cu celelalte state din OTSC pentru coordonarea ''pașilor efectivi'' în susținerea armatei kazahe care desfășoară o ''operațiune antiteroristă'' împotriva participanților la aceste revolte, considerate de Moscova ''o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea și integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate organizate și instruite''.AG

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău