Revoltă violentă în Ucraina împotriva evacuaților din Wuhan. Ministrul Sănătății va intra în carantină în semn de solidaritate

  • 21 Februarie 2020 12:00
Revoltă violentă în Ucraina împotriva evacuaților din Wuhan. Ministrul Sănătății va intra în carantină în semn de solidaritate

Ministrul Sănătății al Ucrainei a anunțat că va sta, în semn de solidaritate, în carantină alături de cele 72 de persoane evacuate din Wuhan, epicentrul noului coronavirus, după ce locuitori din Novi Sanjarî care denunțau spitalizarea lor în apropiere au provocat violențe, informează vineri AFP, citat de Agerpres.

Sute de locuitori din Novi Sanjarî s-au confruntat joi cu forțele de ordine pentru a se opune aducerii, într-un sanatoriu din acest mic oraș din centrul Ucrainei, a 45 de cetățeni ucraineni și 27 cetățeni străini, majoritatea din America Latină.

„Am luat decizia de a mă ralia oamenilor care vor fi ținuți sub observație. Voi sta următoarele 14 zile cu ei, în aceeași clădire și în aceleași condiții. Sper că prezența mea îi va calma pe cei din Novi Sanjarî și restul țării", a scris Zoriana Skaletska pe contul său de Facebook în noaptea de joi spre vineri.

Ea a adăugat că a fost șocată de „panica și respingerea, negativitatea și agresiunile” față de persoanele evacuate în carantină pentru 14 zile în Novi Sanjarî.

Sutele de polițiști anti-revoltă desfășurați la fața locului joi au reușit în final să-i respingă pe manifestanți în seara zilei de joi, pentru a degaja drumul pe care aceștia îl blocau. Sub protecția poliției, autocarele care-i transportau pe evacuați, unele având geamurile sparte, au reușit să intre seara târziu în incinta sanatoriului.

Premierul ucrainean Oleksi Goncearuk și ministrul de interne Arsen Avakov s-au deplasat la fața locului în încercarea de a-i calma pe manifestanți și a denunța violențele.

Potrivit unui responsabil al poliției ucrainene, citat de agenția de presă Interfax-Ukraina, 24 de persoane au fost arestate. Nouă polițiști și un locuitor au fost răniți în timpul confruntărilor, a adăugat el.

Niciun caz de coronavirus nu a fost înregistrat în Ucraina, situată între Rusia și UE, însă sistemul său public de sănătate care, potrivit AFP, lasă mult de dorit este slab pregătit să facă față provocării pe care o reprezintă noul virus, iar acest lucru amplifică temerile populației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău