Revitalizarea urbană a unui număr de cinci orașe din nordul Republicii Moldova va fi susținută de guvernul polonez

  • 03 August 12:27
Revitalizarea urbană a unui număr de cinci orașe din nordul Republicii Moldova va fi susținută de guvernul polonez

Orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani vor beneficia de suport din partea Poloniei în elaborarea programelor de revitalizare urbană (PRU), iar orașele Ocnița și Sângerei vor avea suportul experților în vederea actualizării PRU existente. Reprezentanții acestor localități s-au întrunit ieri pentru a definitiva planul de acțiuni pentru perioada următoare, transmite MOLDPRES.

Elaborarea și actualizarea PRU pentru cele cinci orașe din nordul țării se va desfășura în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Potrivit ADR Nord, în următoarele zile, în cele cinci orașe urmează să fie create comitetele de coordonare a procesului de elaborare a PRU, care vor beneficia de suport metodologic. Săptămâna viitoare, ADR Nord va organiza și primele vizite de lucru în orașele vizate.

„Unul dintre obiectivele specifice ale noului proiect constă în sprijinirea celor cinci orașe în procesul de revitalizare urbană. Datorită noilor PRU elaborate sau actualizate, orașele vor fi eligibile pentru finanțarea proiectelor de revitalizare urbană din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, din Fondul de Sinergie, precum și din alte surse de finanțare disponibile”, a declarat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Procesul de facilitare a dezvoltării centrelor urbane în Regiunea de Dezvoltare Nord a demarat în anul 2017, odată cu lansarea proiectului „Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și durabilă”, finanțat în cadrul Programului polonez de asistență străină al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. În urma implementării proiectului, opt orașe din nordul țării au elaborat și dezvoltat PRU în care sunt propuse soluții de revitalizare urbană în funcție de nevoile existente.  În Regiunea de Dezvoltare Nord circa 37% din populație trăiește în mediul urban, fiind concentrată în 20 de centre urbane, dintre care trei municipii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău