REVISTA PRESEI. ”PLDM, PDM și PL au acum și o datorie morală”

  • 02 Iulie 2015 12:28
REVISTA PRESEI. ”PLDM, PDM și PL au acum și o datorie morală”

Revista presei din 2 iulie 2015

Cu cât mai repede se constituie guvernarea, cu atât mai repede își ia toate problemele în cap – majorarea tarifelor la gaz și energie electrică, reluarea negocierilor cu FMI, ca să nu mai vorbim  de implementarea Acordului de Asociere, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național . PLDM, PDM și PL au acum și o datorie morală să respecte votul cetățenilor și să ajungă la o înțelegere politică, a declarat eurodeputatul Monica Macovei. Dar știți și voi bancul – datoriile le întorc doar cei fricoși…, conchide publicistul.

Petru Bogatu observă în Ziarul Național că în campania electorală Kremlinul a  purces la discreditarea puterii de la Chișinău și, prin urmare, la destabilizarea situației politice. Rusia a avut grijă să le asigure și sprijinul conștient sau inconștient al unei părți a societății civile. Profitând de setea de revanșă și frustrările unor cercuri oligarhice, Moscova a infestat anumite mișcări protestatare cu provocatori și găinari politici de tot felul. Nu este întâmplător, în opinia lui Petru Bogatu, episodul din Piața Marii Adunări Naționale, când unii fruntași ai platformei DA au încercat să compromită mitingul candidatului PL pentru primăria capitalei. În ciuda lucrăturii Rusiei și a sculelor ei de la fața locului, a rezistat nu doar Chișinăul, ci și întreaga republică. Astfel, Putin a suferit o înfrângere clară în alegerile locale din Republica Moldova, iar marele perdant al acestor alegeri este PSRM, concluzionează editorialistul. 
 
 "Chișinăul, tot mai departe de Moscova" este titlul sub care publicația poloneză RZECZPOSPOLITA prezintă rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova. "Primar al Chișinăului va rămâne în continuare susținătorul integrării în Uniunea Europeană, Dorin Chirtoacă din Partidul Liberal", notează cotidianul. Tot despre alegerile din Moldova citim și în publicația GULF NEWS din Emiratele Arabe Unite, în care editorialistul subliniază că victoria proeuropeanului Dorin Chirtoacă împotriva unui contracandidat pro-Putin reprezintă un important regres pentru orice speranțe rusești de a provoca și mai multă confuzie în Europa Centrală și de Est. "I-ar fi ușor Kremlinului să găsească un motiv pentru a trimite trupe rusești în regiunea cu probleme Transnistria, situată foarte aproape de locul în care separatiștii din Donețk luptă pentru secesiunea de Ucraina. Însă o asemenea manevră va fi mult mai dificilă cu un regim pro-european stabil instalat în Moldova, care ar opune rezistență anexării Transnistriei de către Rusia", conchide Gulf News.
 
Republica Moldova nu mai are bani pentru a finanța instituțiile statului, titrează Adevărul. Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a anunțat, reducerea cheltuielilor  de la Bugetul de Stat. Astfel, banii de la buget vor fi direcționați spre cheltuieli absolut necesare, cum ar fi asigurarea funcționării instituțiilor statului, adică achitarea salariilor personalului. Aceste instituții nu vor mai primi bani pentru investiții sau efectuarea lucrărilor de reparații.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău