Revista presei internaționale – 25 iulie 2015

  • 26 Iulie 2015 17:18
Revista presei internaționale – 25 iulie 2015

Într-o mișcare tactică, Turcia a decis să intervină împotriva Statului Islamic în Siria, titrează Stars and Stripes.

Avioane turcești au atacat ținte ale Statului Islamic la granița cu Siria, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat că Turcia a acceptat ca SUA să folosească o bază militară cheie, pentru operațiunile împotriva militanților islamiști, adaugă The New York Times. Acordul convenit între Turcia și SUA va permite prezența armatei americane în apropiere de granița siriană, o schimbare care deschide o nouă etapă în războiul aerian condus de SUA în Siria și Irak, scrie Foreign Policy. Hürriyet precizează că guvernul turc “prevede să desfășoare dirijabile deasupra celor 900 de kilometri ai frontierei sale cu Siria și să-și întărească protecția cu ajutorul unui zid, pentru a controla mișcările combatanților islamiști”.

Pe frontul ucrainean, Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko pledează pentru „o aplicare completă a armistițiului”, anunță Courrier International. În ceea ce privește chestiunile de securitate, cei patri lideri „au luat act de acordurile asupra retragerii tancurilor și artileriei ușoare la 15 kilometri de o parte și de alta a liniei de contact. Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, opinează în Rzeczpospolita că actuala criză ruso-ucraineană nu va trece repede. „Noi dorim foarte mult ca procesul de pace de la Minsk să se desfășoare, dar vedem că acțiunile agresive ale Rusiei arată o nouă tendință proastă și, din această cauză, NATO va trebui să răspundă în mod constant la aceste acțiuni”, a subliniat Siemoniak.

Un grup de zece parlamentari francezi din Partidul Republican de centru-dreapta au vizitat peninsula ocupată de ruși, Crimeea, informează EUObserver. Presa franceză, inclusiv Le Figaro, a relatat că ministrul de Externe Laurent Fabius s-a declarat șocat de acest demers, pe care l-a calificat ca o încălcare a dreptului internațional. Vizita nu reflectă poziția oficială a Franței, atenționează și Le Monde, și adaugă că parlamentarii s-au întâlnit, la Ialta și Sevastopol, cu autoritățile locale și cu grupuri ale societății civile, argumentând că scopul vizitei a fost acela de a se convinge de situația din peninsulă, la peste un an de la anexare. Semn al unei Europe divizate, această «vizită» face jocul strategiei ruse, crede Le Monde. Ministerul ucrainean de Externe a descris vizita ca pe “un pas iresponsabil și o dovadă a lipsei de respect pentru suveranitatea Ucrainei”, precizând că responsabilii se vor confrunta cu o interdicție de intrare în Ucraina, scrie Kyiv Post.

În același timp, forțele militare aeriene din Crimeea se vor consolida cu o escadrilă de bombardiere cu rază lungă Tu-22M3, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Kommersant. Capacitățile de luptă ale escadrilei vor permite fortificarea acoperirii apelor Mării Negre și Transnistriei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse a spus că aceasta este “una din măsurile adoptate ca răspuns la amplasarea pe teritoriul României a interceptorilor de rachete americani, menționează Interfax. La poligonul Iavrovo, din regiunea Lvov, au începul săptămâna aceasta manevrele Saber Guardian/ Rapid Trident-2015, care durează până la sfârșitul lunii iulie, informează Rzeczpospolita. Sunt cele mai mari manevre militare internaționale efectuate în Ucraina, în cursul ultimilor câțiva ani. Participă la ele circa 2000 soldați din 18 țări, între care șo România, scrie Fox News. Rusia pregătește, la rândul ei, un spectacol de forță, la 26 iulie, la Sevastopol, notează AFP. După o pauză lungă, fregata Ladni va lansa rachete în apropiere de coasta Crimeei, în timpul unei parade de ziua Marinei ruse. Mai mult de 30 de nave și tot atâtea avioane și elicoptere vor participa, a declarat un purtător de cuvânt al flotei ruse, citat de agențiile de presă rusești. Washingtonul examinează posibilitatea extinderii programului de instruire a soldaților ucraineni, începând cu luna noiembrie a acestui an, a declarat comandantul forțelor SUA din Europa, generalul Ben Hodges, citat de Korespondent. Potrivit oficialului american, în afară de instruirea militarilor din Garda Națională a Ucrainei, instructorii americani ar putea desfășura progame de pregătire și pentru forțele speciale subordonate Ministerului Apărării de la Kiev. Cu toate acestea, generalul Hodges a exclus posibilitatea de a furniza arme letale americane în Ucraina, explică Stars and Stripes.

Cristina Zaharia

Sursa: Rador.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău