REVISTA PRESEI DIN 19 IUNIE

  • 19 Iunie 2013 10:35
REVISTA PRESEI DIN 19 IUNIE

Adevărul scrie că un înotător moldovean stabilit de 16 ani în Irlanda va organiza un eveniment inedit pentru țara noastră. Ion Lazarenco intenționează să parcurgă în înot timp de zece zile 235 de kilometri de râu, de la Soroca până la Dubăsari.

Astfel, el vrea să adune bani pentru copii orfani și sportivi săraci din Moldova. Maratonul „Nistrul unește Moldova“ va demara pe 20 iunie la Soroca. Sportivul mai vrea să atragă atenția și asupra stării ecologice a Nistrului. De asemenea, maratonul are scopul de a apropia locuitorii de pe cele două maluri, în contextul conflictului transnistrean. „Niciodată nu m-am gândit că pentru a înota într-o apă e nevoie de aprobarea atâtor «șefi» sau că risc să fiu împușcat de cineva de pe celălalt mal“, spune Ion Lazarenco.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, dar și militarii care au apărat Tighina acum două decenii, încearcă să calmeze spiritele, în timp ce diverși experți ruși de la Tiraspol și Moscova trimit de câteva zile semnale despre o iminentă escaladare a conflictului la Nistru, observă Adevărul. Zilele trecute, surse din cadrul Serviciului de Informații și Securitate se arătau indignate că Președinția și Parlamentul au fost informate în octombrie 2012 că ar exista un plan de război al forțelor separatiste, prezentând chiar și hărți, dar că instituțiile statului nu au reacționat. Ministrul Apărării ne asigură însă că situația e sub control, promițând să facă mai multe declarații după ședința extraordinară de joi din Parlament, care va avea loc cu ușile închise. Liderii separatiști din stânga Nistrului au chemat Rusia și Ucraina să-și apere cetățenii din Transnistria de acțiunile Chișinăului, notează Adevărul.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Galbur, a fost convocat de adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, scrie Timpul. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, cei doi oficiali au discutat despre instalarea punctelor de control al migrației pe teritoriul regiunii separatiste.

Aceeași publicație titrează că Statele Unite condamnă orice acțiune unilaterală a părților implicate în conflictul transnistrean și cheamă la o soluționare non-violentă a conflictului, cu un statut special pentru Transnistria în cadrul hotarelor suverane ale Moldovei.

Guvernul urmează să aprobe o serie de modificări și completări la Regulamentul Parlamentului, inclusiv un punct care va favoriza opoziția parlamentară, scrie Ziarul Național. Astfel, potrivit modificărilor propuse, ultima ședință plenară a Parlamentului din lună s-ar putea desfășura conform ordinii de zi propusă de opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău