REVISTA PRESEI DIN 19 IUNIE

  • 19 Iunie 2013 10:35
REVISTA PRESEI DIN 19 IUNIE

Adevărul scrie că un înotător moldovean stabilit de 16 ani în Irlanda va organiza un eveniment inedit pentru ţara noastră. Ion Lazarenco intenţionează să parcurgă în înot timp de zece zile 235 de kilometri de râu, de la Soroca până la Dubăsari.

Astfel, el vrea să adune bani pentru copii orfani şi sportivi săraci din Moldova. Maratonul „Nistrul uneşte Moldova“ va demara pe 20 iunie la Soroca. Sportivul mai vrea să atragă atenţia şi asupra stării ecologice a Nistrului. De asemenea, maratonul are scopul de a apropia locuitorii de pe cele două maluri, în contextul conflictului transnistrean. „Niciodată nu m-am gândit că pentru a înota într-o apă e nevoie de aprobarea atâtor «şefi» sau că risc să fiu împuşcat de cineva de pe celălalt mal“, spune Ion Lazarenco.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, dar şi militarii care au apărat Tighina acum două decenii, încearcă să calmeze spiritele, în timp ce diverşi experţi ruşi de la Tiraspol şi Moscova trimit de câteva zile semnale despre o iminentă escaladare a conflictului la Nistru, observă Adevărul. Zilele trecute, surse din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate se arătau indignate că Preşedinţia şi Parlamentul au fost informate în octombrie 2012 că ar exista un plan de război al forţelor separatiste, prezentând chiar şi hărţi, dar că instituţiile statului nu au reacţionat. Ministrul Apărării ne asigură însă că situaţia e sub control, promiţând să facă mai multe declaraţii după şedinţa extraordinară de joi din Parlament, care va avea loc cu uşile închise. Liderii separatişti din stânga Nistrului au chemat Rusia şi Ucraina să-şi apere cetăţenii din Transnistria de acţiunile Chişinăului, notează Adevărul.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Galbur, a fost convocat de adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, scrie Timpul. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, cei doi oficiali au discutat despre instalarea punctelor de control al migraţiei pe teritoriul regiunii separatiste.

Aceeaşi publicaţie titrează că Statele Unite condamnă orice acţiune unilaterală a părţilor implicate în conflictul transnistrean şi cheamă la o soluţionare non-violentă a conflictului, cu un statut special pentru Transnistria în cadrul hotarelor suverane ale Moldovei.

Guvernul urmează să aprobe o serie de modificări și completări la Regulamentul Parlamentului, inclusiv un punct care va favoriza opoziția parlamentară, scrie Ziarul Naţional. Astfel, potrivit modificărilor propuse, ultima ședință plenară a Parlamentului din lună s-ar putea desfășura conform ordinii de zi propusă de opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
26,26 °C
cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Fri
19 °C
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău