REVISTA PRESEI DIN 13 IUNIE

  • 13 Iunie 2013 13:18
REVISTA PRESEI DIN 13 IUNIE

Timpul amintește de primul val al deportărilor a zeci de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste.

Publicația scrie despre călăii care s-au scăldat în sângele celor nevinovați. Printre ei se numără adevărații recordmeni: Generalul Vasilii Blohin, care a împușcat nu mai puțin de 20 de mii de oameni, Piotr Maggo - 10 mii. În timpul represiunii în 1937, au fost împușcați 353 de mii 74 de oameni, aproximativ câte o mie de persoane pe zi. Iar în anul 1938 – 328 de mii 618 persoane. Unul dintre călăi își aducea aminte că beau votcă până la pierderea cunoștinței. Se spălu până la brâu cu apa de colonie ca să se descotorosească de mirosul de sânge și praf de pușcă.

Adevărul scrie despre copilăria amară din exilul comunist. Au îndurat foame, au muncit din greu de mici și și-au văzut părinții stingându-se sleiți de puteri, în chinuri și sărăcie. Este istoria a mii de basarabeni care au fost ridicați de sovietici în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Înghesuiți în vagoane de vite, au fost trimiși în pustiul kazah sau în Siberii de gheață doar pentru faptul că familiile lor înjghebaseră câte o gospodărie sau știau carte.

Viceminiștrii, numiți la pachet, titrează Adevărul. Aprobarea candidaților propuși de șefii ministerelor pentru funcțiile de viceminiștri a fost mai mult o formalitate, iar scenariile referitoare la remanierile vehiculate în ajun s-au confirmat, observă cotidianul. Majoritatea miniștrilor, împreună cu partidele ce i-au delegat, și-au ales adjuncți de aceeași culoare politică. În unele ministere au fost păstrați însă câțiva viceminiștri din fosta garnitură guvernamentală, chiar dacă nu reprezintă aceleași partide ca și șefii lor. Potrivit comentatorilor politici, noua formulă de numire a viceminiștrilor denotă că formațiunile au fost grav afectate de neîncrederea reciprocă.

Vectorul european rămîne a fi obiectivul principal al Guvernului Republicii Moldova, susține premierul Iurie Leancă într-un interviu din Ziarul de Gardă. El a subliniat că semnarea Acordului de Asociere cu UE este o etapă extrem de importantă, și că Guvernul va depune tot efortul ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.

Agenția „Moldsilva” „a vândut” pădurea din Sociteni pe bucăți. Ziarul de Gardă a aflat cine sunt „arendașii” care vor să construiască hotele, pensiuni și saune, baruri și restaurante, case individuale de locuit și trei parcări auto pe cele 30,5 hectare din pădure. Este vorba de soția unui ministru, mama unui diplomat și administratori ai unor firme, care susțin că li s-a cerut mită de 100 mii euro pentru a rezolva scandalul de la Sociteni.

Ziarul de gardă face în ediția de astăzi un al automobilelor judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău. Pe locul I în topul cu cele mai multe și mai luxoase automobile de la CA Chișinău se află judecătoarea Domnica Manole, care deține 11 automobile, și judecătorul Sergiu Arnăut, care „a uitat” să declare trei Mercedesuri, un Hyundai Tucson, un BMW și un Maz. Pe locul doi se află controversatul judecător Ion Muruianu, fiind proprietarul unui automobil Subaru Tribeca, în valoare de peste o jumătate de milion de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău