REVISTA PRESEI. Coaliția pro-europeană se va face din contul PLDM

  • 06 Iulie 2015 13:13
REVISTA PRESEI. Coaliția pro-europeană se va face din contul PLDM

Revista presei din 6 iulie 2015

Coaliția pro-europeană se va face din contul PLDM sau nu va fi deloc, titrează IPN. Potrivit unei analize jurnalistului Valeriu Vasilică, coaliția pro-europeană majoritară va fi creată în mare parte din contul cedărilor la care este predispus sau va fi forțat să le facă PLDM, în timp ce ceilalți doi participanți la negocieri vor aborda poziții mai dure. Autorul consideră că interesul politic suprem al partidelor, este obținerea și/sau menținerea puterii, iar orice alte scopuri declarate sunt fie etape intermediare, fie amăgeală politică, fie perversiune politică.

Coaliția proeuropeană, încotro? Se întreabă și Adevărul, referindu-se la începerea negocierilor.

Aceeași publicație scrie că situația din Grecia poate influența și situația din Republica Moldova, deoarece asistența europeană acordată statelor Parteneriatului Estic va fi mult mai selectivă și riguroasă, iar fără sprijinul financiar al UE nu putem vorbi despre implementarea reformelor sau respectarea angajamentelor asumate, scrie Adevărul.

Unirea, votată simbolic la Chișinău – titrează Adevărul. Mii de persoane au scandat lozinci unioniste și au votat, simbolic, unirea Republicii Moldova cu România în cadrul Marii Adunări Naționale de la Chișinău, organizată duminică, 5 iulie. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceștia au fost susținuți inclusiv de deputați în Parlamentul României, dar și de moldoveni din Diaspora.

Românii de pe ambele maluri au cerut unirea: Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă, titrează Timpul, referindu-se la mitingul unionist de ieri din Chișinău.

În același timp,  fostul președinte român Traian Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova și refacerea integrității teritoriale a României, adăugând că este "singura opțiune viabilă" pe care o are Republica Moldova, în actuala situație economică și politică. "După evenimentele din Ucraina, Uniunea Europeană nu e pregătită pentru extinderea în Est. Nici Rusia nu e pregătită să accepte o extindere în Est… Singurul drum european al Republicii Moldova este unirea și refacerea integrității teritoriale a României", a spus Băsescu.

Fostul președinte Georgian, Mihail Saakașvili, care ocupă acum funcția de guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, va întreprinde în curând o vizită în R. Moldova, scrie Ziarul Național care îl citează pe președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. El s-a întâlnit ieri la Odessa, cu fostul președinte georgian.

Rusia este pregătită să utilizeze forța împotriva Ucrainei, Georgiei și Moldovei, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Evenimentul Zilei. Potrivit acestuia, Moscova continuă să furnizeze armament și tehnică militară rebelilor din estul Ucrainei și utilizează forța pentru a destabiliza situația din această țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău