Revista presei | Cine sunt perdanții alegerilor din R.Moldova

  • 01 Noiembrie 2016 09:26
Revista presei | Cine sunt perdanții alegerilor din R.Moldova

Revista presei din 01 noiembrie 2016

După primul tur, ceea ce se consolidează acum la Chișinău este ceva extrem de asemănător unui balet geostrategic care se desfășoară pe o scenă glisantă, observă Adevărul.

Rezultatele primului tur arată opțiunile reale ale electoratului din Republica Moldova. În primul rând, se confirmă o polarizare profundă a societății care este compusă din segmente aproximativ egale cu tendințe egale pro-europene și pro-ruse.
În al doilea rând,  marele pierzător, așa cum arată acum lucrurile, pare a fi Uniunea Europeană și, în orice caz, de departe în fruntea listei, mișcarea unionistă. În cazul acesteia din urmă, scorurile electorale înregistrate nu mai au nevoie de comentarii, iar liderii ar fi normal să-și pună, ei primii, o problemă enormă de legitimitate. Iar sfătuitorii lor politici trimiși la reciclare în domeniile elementare ale politicii.

Vasile Ernu observă ironia alegerilor. Unire? Dodon a luat mai multe voturi la București decăt unionistul Ghimpu. Unioniștii au tras doar 2 %? Igor Dodon - 53, Mihai Ghimpu – 51 de voturi la București. Geostrategic: România este perdantul nr. 1 al alegerilor de la Chișinău. Basarabia rămîne perdantul veșnic, conchide publicistul  de la Adevărul.

Miza principală la această oră este intrarea în turul doi, menționează analistul Iulian Chifu în editoriaul său de pe deschide.md. Turul doi se anunță oricum foarte greu, și de la procente de 43, 45, 48% pentru Dodon versus 23-26-30% pentru Maia Sandu, simbolic, imagologic, diferența pare prea mare spre a putea fi surmontată în următoarele două săptămâni. Dar alegerile prezidențiale, soarta reorientării Republicii Moldova spre Rusia încă se joacă.

Incapacitatea candidatului pro-rus Igor Dodon de a-și adjudeca victoria în primul tur de ­scrutin al prezidențialelor din Republica Moldova le dă speranțe pro-europenilor pentru 13 noiembrie, când va avea loc a doua rundă, citim în Timpul care publică recția presi românești la alegerile din RM. Aritmetica voturilor exprimate duminică ar putea sugera că votanții pro-Rusia formați în general din nostalgici ai Uniunii Sovietice, persoane în vârstă, cu grade diferite de educație, precum și reprezentanți ai minorității ruse și-au atins în mare parte limitele, în vreme ce alegătorii pro-Uniunea Europeană nu s-au mobilizat suficient de puternic în primul tur. Altfel spus, nu ar fi exclus ca Maia Sandu să reușească să strângă mai multe voturi decât Igor Dodon pe 13 noiembrie, dar ea nu are toate atuurile, scrie România Liberă citată de Timpul..

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău