Revista presei: Miercuri va avea loc ședința Parlamentului
-
20 Ianuarie 2015 09:11
Adevărul titrează că miercuri va avea loc ședința Parlamentului. La această înțelegere au ajuns liderii PLDM și PD. Vlad Filat și Marian Lupu au confirmat acest lucru aseară, după o nouă rundă de negocieri între liberal-democrați, democrați și liberali.
LA LIMITĂ – comentează Timpul întrevederea dintre liderii PLDM, PDM și PL. Aceștia nu se pot înțelege cum va fi ales Președintele. Partidul Liberal nu-și dorește funcția de președinte, ci doar să fie găsită o formulă de alegere a șefului statului pentru a evita o eventuală criză politică, a declarat Mihai Ghimpu. El a afirmat că a renunțat la discuțiile privind modul de alegere a șefului statului pentru ca să poată fi constituită alianța proe-uropeană de guvernare, însă va insista asupra acestor discuții după o perioadă de trei luni. Mihai Ghimpu a vorbit în premieră despre cele 14 condiții în procesul de negocieri. Pe lângă faptul că în funcția de procuror general trebuie să fie numită o persoană dintr-o țară UE, liberalii au mai cerut tragerea la răspundere a„vinovaților de furtul de la Banca de Economii și restituirea celor 3 miliarde și jumătate de lei, rezilierea contractul privind cesionarea Aeroportului Chișinău, și altele”.
Dacă Mihai Ghimpu dinamitează procesul de formare a unei majorități parlamentare de centru-dreapta, obligând PLDM și PDM să coabiteze într-o formă sau alta cu PCRM, soarta PL va fi ca și pecetluită, comentează Petru Bogatu în Ziarul Național. Potrivit autorului, dacă se dă la o parte și ajunge în opoziție, PL rămâne singur împotriva tuturor. Dar nu ca un erou, ci ca un ghinionist.
Și Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că Ghimpu trebuie să demonstreze că joacă cinstit. Potrivit autorului, liderul PL poate verifica ușor dacă liberal-democrații și democrații joacă teatru, renunțând la condiția partajării funcției de președinte al R. Moldova, care, conform declarațiilor reprezentanților PLDM și PD, este cauza principală a blocajului. În acest context, editorialistul explică faptul că, spre deosebire de PD, PLDM are doar de pierdut într-o coaliție cu PCRM. Într-o coaliție cu PD și PCRM, liberal-democrații riscă să fie „împinși” pe planul doi, să nu mai fie „motorul” integrării europene.