Revenire în Parlament și start de campanie (Adevărul)

  • 14 Februarie 2014 09:48
Revenire în Parlament și start de campanie (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 14 FEBRUARIE

Revenire în Parlament și start de campanie, titrează Adevărul, care notează că deputații au reluat pe 13 februarie ședințele în plen, în sediul Parlamentului devastat în aprilie 2009. Odată cu „revenirea acasă“, în ultima sesiune din acest mandat, au răsunat și temele din viitoarea confruntare electorală, menționează Adevărul: vectorul extern, subiectul identitar și corupția din instituțiile statului.

Jurnalista Valentina Basiul, de la aceeași publicație, susține că odată cu revenirea deputaților în clădirea Parlamentului, demnitarii au dat-o cu oiștea-n gard izolându-se de presă și, de fapt, de cetățeanul de rând. Autoarea înclină să creadă că nu e un caz izolat, ci un diagnostic. Se creează impresia că mulți dintre politicieni, odată cocoțați sus, cu ajutorul nostru, și-au făcut ziduri imaginare între ei și muritorii de rând, scrie Adevărul.

Vitalie Ciobanu atrage atenția în aceeași publicație asupra problemei separatismului economic și financiar care sapă din interior integritatea Moldovei, prin ineficiență instituțională, prin încrengături criminale și clientelism politic. Autorul aduce drept exemplu două personaje de tristă faimă – Gheorghe Papuc (ex-ministru de Interne) și Ion Ursu (ex-director SIS) – care au fost cooptate sau plasate recent în fruntea consiliilor de administrație la Banca Socială și, respectiv, la BEM (scăpată de sub controlul statului). Oare asemenea specialiști în „operațiuni speciale“ nu ar putea fi interpușii unor forțe din exterior, capabile să aducă atingere siguranței naționale, să creeze panică în rândurile depunătorilor și să alunge investitorii strategici, de care are nevoie economia Moldovei? - se întreabă publicistul.

Europarlamentarul român Monica Macovei, afirma într-un interviu din Jurnal de Chișinău că acest an e un moment de răscruce pentru Republica Moldova. Aceasta ne îndeamnă să rezistam presiunilor din exterior și ne asigură că în această perioadă, nu vom fi singuri. UE este lângă Republica Moldova, lângă toți cetățenii săi, afirma europarlamentara. Toată lumea spune: aproape am pierdut Ucraina, am pierdut Armenia, nu ne permitem să pierdem și Republica Moldova, susține parlamentara în Jurnal de Chișinău.

Lucrările la gazoductul de importanță strategică Iași-Ungheni s-au împotmolit, mai scrie Jurnal de Chșinău. Deși autoritățile au anunțat cu aplomb drept termene de încheiere a lucrărilor mai întâi luna decembrie a anului trecut, când au fost finalizate lucrările în partea dreaptă a Prutului, și apoi luna martie curent, acestea riscă să se întindă până la mijlocul verii.

Astazi, de ziua nasterii lui Grigore Vieru, Constantin Tănase scrie în Timpul că se pare că Grigore Vieru repetă soarta marilor poeți canonizați de posteritate: l-am transformat în icoană și ne închinăm la el de sărbători, uitându-i cu desăvârșire esența zbuciumului unei vieți de o mare strălucire interioară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău