Revendicările fermierilor care protestează au fost discutate astăzi în cadrul noii Comisii pentru examinarea problemele producătorilor de cereale și oleaginoase

  • 27 Februarie 14:36
Revendicările fermierilor care protestează au fost discutate astăzi în cadrul noii Comisii pentru examinarea problemele producătorilor de cereale și oleaginoase

Revendicările fermierilor care protestează cerând mai mult sprijin din partea statului au fost discutate astăzi în cadrul primei ședințe a noii Comisii create, pentru examinarea problemele producătorilor de cereale și oleaginoase. Fermierii speră că această comisie să nu fie o încercare de eschivare de la soluționarea problemelor, iar conducerea Ministerului Agriculturii consideră că ședința a fost constructivă.

Discuțiile au vizat solicitările fermierilor privind rambursarea necondiționată a TVA-ului, acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene, precum și identificarea unor surse minime pentru alocarea compensațiilor pentru fiecare hectar de porumb și floarea soarelui.

Potrivit fermierilor, comisia creată, nu ar fi decât o eschivare de la soluționarea problemelor cu care se confruntă aceștia. Totuși, ei speră la identificarea unor soluții în sprijinul agricultorilor, a spus fermierul Sergiu Stefanco, unul dintre liderii protestelor.

„Urmează să discutăm despre acțiunile pe care le vom întreprinde ulterior. Presiunea este destul de mare. Se întinde și noi mizăm că această Comisie va fi lucrativă, în comparație cu cele care au fost până acum. Când nu vrei să faci nimic, creezi o comisie și dai tot la o parte. Sperăm mult să fie găsite soluții, pentru că interesul major este supraviețuirea agricultorilor. Nu vrem să scoatem bani din bugetul statului”, a spus Sergiu Stefanco.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a apreciat organizarea primei ședințe a Comisiei create și a declarat că se lucrează la cel mai înalt nivel pentru a soluționa problemele agricultorilor.  

„Am avut o ședință productivă. Prima ședință a grupului de lucru. S-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul de Finanțe. ODA urmează să transmită așa numitele proiecte cu necesități băncilor. După care, orientativ dacă se va reuși cu băncile, este programată pe mâine o ședință”, a declarat Vladimir Bolea.

Amintim că, pe fundalul protestelor agricultorilor, la inițiativa ministrului Vladimir Bolea, a fost creată Comisia pentru examinarea problemelor producătorilor agricoli care include în componența sa fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău