Revelion 2016: Măsuri excepționale de securitate în principalele capitale din Europa și din lume

  • 02 Ianuarie 2016 12:08
Revelion 2016: Măsuri excepționale de securitate în principalele capitale din Europa și din lume

Principalele capitale din Europa și din întreaga lume vor lua măsuri sporite de securitate, prin desfășurarea unui număr mare de forțe de ordine și prin efectuarea unor controale stricte, pentru a garanta siguranța cetățenilor în timpul petrecerilor în aer liber de Revelion, pe fondul creșterii amenințării teroriste de factură jihadistă, informează joi presa și agențiile…

Principalele capitale din Europa și din întreaga lume vor lua măsuri sporite de securitate, prin desfășurarea unui număr mare de forțe de ordine și prin efectuarea unor controale stricte, pentru a garanta siguranța cetățenilor în timpul petrecerilor în aer liber de Revelion, pe fondul creșterii amenințării teroriste de factură jihadistă, informează joi presa și agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

În Franța, în care a fost decretată starea de urgență după atentatele din 13 noiembrie din Paris, soldate cu 130 de morți și peste 300 de răniți, 60.000 de polițiști și militari vor asigura securitatea, într-o mobilizare fără precedent. Tradiționalul foc de artificii de lângă Turnul Eiffel a fost anulat, nu doar din motive de securitate, ci și în semn de respect pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie. În schimb, va avea loc un spectacol de lumini la Arcul de Triumf. Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat presei că 'aceasta nu va fi o petrecere de Revelion ca oricare alta'.

În Paris, 80% dintre agenții de poliție sunt pe străzi pentru a asigura securitatea parizienilor, a declarat primărița orașului, Anne Hidalgo. Ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, a vizitat miercuri câteva dintre zonele cele mai frecventate de către turiștii aflați la Paris, precum catedrala Nôtre Dame sau bulevardul Champs-Élysées, și a adus un omagiu celor 11.000 de militari, polițiști, jandarmi și pompieri desfășurați în întreaga țară, față de 9.000 câți au fost mobilizați în urmă cu un an. Zonele aflate în apropierea bulevardului Champs-Élysées și a Turnului Eiffel vor rămâne închise și se vor efectua controale.

Prefectul poliției din Paris, Michel Cadot, a declarat că, deși amenințarea teroristă 'este permanentă', 'nu există noi elemente specifice' privind orașul sau zona metropolitană care 'să justifice măsuri speciale'. Totuși, teama de noi atacuri și faptul că francezii nu au deloc dispoziția necesară de a participa la festivități, mai ales după atacurile teroriste din 13 noiembrie, au dus la o prăbușire a rezervărilor la marile restaurante din capitală, cu circa 50% față de anul precedent, potrivit sindicatului hotelierilor și restaurantelor Synhorcat. De altfel, de la atentatele din 13 noiembrie, și numărul turiștilor din Paris a scăzut semnificativ - mai ales cel al turiștilor niponi și americani -, fapt care s-a reflectat în rezervările la hotel, care au scăzut cu 30% față de anul precedent, după cum a informat patronatul din acest sector, Umih.

În Belgia, primarul capitalei Bruxelles, Yvan Mayeur, a decis miercuri să anuleze focurile de artificii și festivitățile de Anul Nou organizate de obicei în centrul orașului. Edilul a luat această măsură după ce marți s-a aflat că forțele de ordine belgiene au arestat doi indivizi care plănuiau să organizeze un atac terorist 'în mai multe zone emblematice' din Bruxelles în noaptea dintre ani. Doar piețele volante de Crăciun din centrul orașului au mai fost păstrate, a anunțat postul de televiziune francofon RTBF.

Mayeur a spus totuși că măsurile luate nu înseamnă că orașul va fi practic închis. 'Restaurantele, barurile, sălile de spectacol vor permite oamenilor să sărbătorească noul an', a spus Mayeur, recunoscând că decizia de a anula toate festivitățile publice a fost una dificilă. Pe de altă parte, Federația Horeca Bruxelles și Asociația Restaurantelor din Belgia (BRA) au anunțat că rezervările la restaurantele din Bruxelles pentru petrecerile de Revelion au scăzut simțitor, din cauza amenințării teroriste.

În Marea Britanie, circa 3.000 de polițiști vor asigura securitatea pe străzile Londrei. 'Am luat aceste măsuri doar din precauție, nu ca rezultat al unor informații furnizate de agenții', au anunțat autoritățile britanice, citate de El Mundo. Pentru a putea urmări spectacolul pirotehnic de pe London Eye, roata gigantică amplasată pe malul sudic al Tamisei, doritorii vor trebui să-și cumpere bilet, la fel ca și anul trecut. Pe pagina sa de internet, Poliția Metropolitană din Londra (MET, Scotland Yard) a avertizat că biletele pentru acest eveniment organizat de primăria Londrei s-au epuizat deja și le-a recomandat cetățenilor care nu au apucat să-și cumpere bilet să nu se apropie de centru și să urmărească focurile de artificii din propriile locuințe sau din vreun bar.

În Germania, la Berlin, în spațiul public în care se vor desfășura festivitățile de Anul Nou măsurile de securitate au un caracter inedit și excepțional, dar și un cost de 50 de milioane de euro, transmite El Pais. Este de așteptat ca sute de mii de persoane să sărbătorească Revelionul pe distanța de circa doi kilometri care leagă Poarta Brandenburg de Coloana Victoriei. Totuși, nici în Berlin nu există informații cu privire la potențiale atacuri, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Chiar și așa, în oraș există o atmosferă stranie, de iminentă amenințare, comentează El Mundo. Efectivele de poliție vor fi suplimentate, mai ales în zona în care vor avea loc festivitățile: vor fi desfășurați 900 de polițiști, cu 180 mai mulți decât anul trecut. Pompierii vor avea 1.300 de oameni la fața locului, iar Crucea Roșie va trimite 280 de voluntari.

Accesul cu rucsacuri de dimensiuni mari va fi interzis pentru prima dată, au confirmat organizatorii. În plus, toate rucsacurile vor fi controlate. Cunoscutul parc din zonă, Tiergarten, unde va avea loc o petrecere de sfârșit de an la care sunt așteptate circa un milion de persoane, este încercuit cu un gard de metal cu o lungime de 13 kilometri. Înainte de începerea festivităților, poliția va verifica zona cu ajutorul câinilor, în căutare de explozibili, și va interzice celor prezenți să se urce pe gard.

La rândul lor, autoritățile din mai multe landuri i-au pus în gardă pe refugiați în legătură cu obiceiul locului, de a detona petarde și de a aprinde focuri de artificii pentru a sărbători sosirea unui nou an. În landurile Hessa, Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia a fost interzisă folosirea materialelor pirotehnice în imediata apropiere a centrelor de refugiați. Pe de-o parte, măsura vizează evitarea incendiilor și a accidentelor, pe de altă parte, autoritățile doresc să evite posibile traume psihologice asupra refugiaților, care au trecut prin experiențele extreme ale războiului. În localitatea Mannheim, poliția a distribuit fluturași în limba arabă pentru a-i informa pe refugiați în legătură cu această tradiție anuală germană. În multe țări musulmane, focurile de artificii nu se numără printre modalitățile tradiționale de a sărbători Noul An.

Și în Italia, numărul polițiștilor va fi suplimentat, deși guvernul de la Roma evită oficial să precizeze dacă există sau nu o alertă specifică, transmite EFE. Trei mii de polițiști și 6.500 de militari vor fi desfășurați pe întreg teritoriul țării, iar în Roma securitatea va fi asigurată de 800 de agenți de poliție, 750 de gardieni și 2.300 de militari. Toți cei care participă la marea festivitate de sfârșit de an, concertul de la Circo Massimo din Roma, eveniment la care vin în fiecare an mii de oameni, vor fi controlați cu ajutorul detectoarelor de metale. Totodată, organizatorii au interzis accesul cu sticle și cu petarde, iar în zonele adiacente circulația mașinilor va fi interzisă, cu excepția riveranilor. Totuși, spre deosebire de Milano, care a interzis focurile de artificii în acest an, 2016 va începe la Roma cu un spectacol pirotehnic de proporții.

În Spania, accesul în zona Puerta del Sol din Madrid, unde în fiecare an mii de persoane se adună pentru a sărbători Revelionul, va fi reglementat pentru prima dată. Zona va fi supravegheată de 600 de agenți de poliție, cu 15% mai mult decât anul trecut, iar numărul persoanelor autorizate să intre în zona Puerta de Sol va fi limitat la 25.000, o altă 'premieră'. În plus, este pentru prima dată când Spania sărbătorește Revelionul cu o alertă antiteroristă stabilită la nivelul patru, cu unul mai puțin decât nivelul maxim, notează DPA.

Autoritățile din Portugalia au anunțat că vor întări efectivele de poliție în zonele foarte circulate, precum centrele comerciale, și vor continua să supravegheze îndeosebi aeroporturile din țară. Portugalia menține alerta la nivelul patru din cinci, deși forțele de securitate insistă că nu există niciun factor concret de amenințare teroristă. Cele mai mari orașe din țară, capitala Lisabona și Porto, ridică cele mai mari probleme de securitate, dat fiind că în aceste două orașe vor avea loc festivități la care vor participa mii de persoane.

În Rusia, Piața Roșie din Moscova, unde zeci de mii de persoane petrec în mod tradițional noaptea dintre ani, va fi închisă publicului, motivul oficial fiind acela că în piață va fi transmis live un program special de Revelion. Totuși, unii experți au apreciat că autoritățile se tem de atacuri teroriste și de aceea au decis să ia măsuri de securitate fără precedent.
Rusia, care își sporise deja dispozitivul antiterorist după atentatul comis în Egipt la finele lunii octombrie împotriva unui avion al unei companii ruse cu 224 de pasageri la bord, a adoptat măsuri suplimentare de securitate în ajunul Anului Nou. Circa 15.000 de polițiști vor asigura securitatea în Moscova în perioada sărbătorilor, care în Rusia se vor încheia la 10 ianuarie. Ei vor fi 'ajutați' de 140.000 de camere video de supraveghere.

Poliția din Turcia va mobiliza mii de agenți în principalele piețe din Istanbul și Ankara, de teama unor atentate jihadiste, a informat joi cotidianul Hurriyet. Miercuri au fost reținuți doi presupuși membri ai grupării teroriste Statul Islamic despre care se crede că intenționau să comită atentate sinucigașe la Ankara, de Revelion. Hurriyet mai scrie că ambii suspecți, reținuți în Mamak, cartier muncitoresc din Ankara, și care aveau asupra lor centuri explozive, au intrat în Turcia din Siria. Explozibilii conțineau rulmenți de metal și bucăți de fier, cu scopul de a provoca un număr cât mai mare de victime.

În Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, cu 14 milioane de locuitori, circa 15.000 de agenți municipali vor patrula străzile orașului în noaptea dintre ani. Aproximativ 5.000 de polițiști vor supraveghea piața Taksim și strada alăturată Istiklal, unde locuitorii obișnuiesc să se adune pentru festivitățile de Noul An. Un număr semnificativ de polițiști nu va purta uniforme. Polițiștii se vor 'deghiza' în vânzători de castane, de covrigi, lustragii și chiar în Moș Crăciun, a anunțat conducerea poliției din Istanbul.

În SUA, la New York, circa 6.000 de agenți de poliție, în uniformă sau în civil (cu 500 mai mulți decât anul precedent) vor asigura securitatea vizitatorilor care se adună în Times Square pentru a urmări tradiționala bilă de cristal de șase tone, a cărei cădere simbolizează trecerea dintre ani. La ceremoniile din acest an sunt așteptate circa un milion de persoane. 'Suntem pregătiți. Suntem cel mai bine pregătit oraș din țară, cel mai bine pregătit oraș pentru a evita terorismul și a putea face față oricărui eveniment', a declarat primarul New York-ului, Bill de Blasio.

Tot la New York va fi desfășurată o nouă unitate de luptă împotriva terorismului, Comandoul de Răspuns Critic, care include agenți puternic înarmați care vor supraveghea Times Square. Agenții, care vor comunica între ei cu ajutorul telefoanelor inteligente, vor avea autoritatea de a anula evenimentul în orice moment și de a evacua zona, a anunțat comisarul de poliție William Bratton, care a insistat că nu există amenințări credibile împotriva orașului New York, a informat Reuters.

Joi dimineața, poliția va începe să închidă principalele artere, folosind baricade pentru a-i opri pe trecători și deviind traficul. Participanții la festivitățile din Times Square nu vor avea voie cu rucsacuri sau cu genți mari. Toate gențile - mari sau mici - vor fi controlate și vor fi folosite detectoare de metale pentru a verifica toate persoanele care intră în piață. Totodată, poliția va folosi detectoare de radiații și câini pentru a identifica explozibili.

La Tokio, în Japonia, poliția va limita accesul trecătorilor în renumita stradă Shibuya din motive de securitate. Între orele locale 22:00 și 1:00 (13:00 și 17:00 GMT), autoritățile nipone vor închide mai multe dintre zonele de acces către stațiile de tren și de metrou din Shibuya, loc popular de întâlniri. În zonă vor fi desfășurați sute de agenți pentru a controla traficul și circulația pietonilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,1 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău